Planícia, oberta a tothom

La Conselleria de Medi Ambient signa la compra de la possessió de més anomenada de Banyalbufar, després d'un any de tràmits. Grimalt bestreu 10 milions, però Madrid els abonarà d'aquí a un mes

TW
0

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears signà ahir, després de més d’un any de tràmits, la compra de la finca de Planícia, al municipi de Banyalbufar, per 11.182.000 euros. Per fer-ho efectiu, el departament que dirigeix Miquel Àngel Grimalt ha hagut de bestreure la quantitat del seu pressupost general. Segons informaren fonts de la Conselleria, però, d’aquí a un mes el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí els abonarà 10 milions en virtud d’un conveni. A partir d’ara, la Conselleria de Medi Ambient en gestionarà un total de 445 hectàrees, que suposen el 25 per cent de l’extensió del municipi. Tanmateix, 427 hectàrees (96 per cent) seran de titularitat estatal. El departament autonòmic només serà titular de les 18 hectàrees restants, que inclouen les cases de la possessió, de 1.400 metres quadrats construïts.

L’adquisició s’ha dut a terme exercint el dret de retracte que estableix la Llei estatal de monts i la Llei autonòmica de conservació d’espais de rellevància ambiental, a les quals està sotmés el paratge natural de la serra de Tramuntana. La legislació, per tant, permet que l’Administració es faci seu un patrimoni que abans un particular ha venut a un altre. L’única condició és que el Govern ha de pagar-ne el mateix preu. La gestió serà de la Conselleria però també hi participaran el Consell i l’Ajuntament de Banyalbufar. Precisament, el batle del poble, Mateu Ferrà (UM), visità ahir la finca juntament amb el conseller, el director general de Biodiversitat, Miquel Ferrà, i el director general de Medi Forestal i Protecció d’Espècies, Pere Ramon, després d’haver-ne efectuat la signatura. "Encara s’ha de concretar de quina manera l’Ajuntament tindrà lloc en la gestió de la finca. Allò cert, però, és que nosaltres també hi volem esser", digué el batle.

D’altra banda, una trentena de banyalbufarins es reuniren a la plaça del poble per felicitar-se mútuament perquè Planícia "a la fi, ja és pública". En l’acte organitzat per l’Associació Banya-al-bahar, s’encetaren botelles de vi de malvasia i, fins i tot, feren repicar les campanes. "Quan sabérem que se’n signaria la compra, convidàrem el batle a la celebració. Els polítics, però, han passat de llis i han anat a fer-se la foto. Tanmateix, però, allò realment important és que Planícia ja és oberta a tothom, als banyalbufarins i als que no ho són", digué Francesc Albertí, president de l’associació.