nubes dispersas
  • Màx: 17.55°
  • Mín: 8.69°
17°

El Govern acabarà de pagar el metro el 2031 amb un cost total de 508 milions

Aprova una nova ampliació de crèdit per al pagament de 70 milions no pressupostats

79228
La línia de metro es troba tancada des del passat mes de setembre, després de patir reiterades i greus inundacions.

El cost financer total de pagar la construcció del metro de Palma arribarà als 508 milions d'euros (84.524 milions de pessetes) que s'acabaran de pagar l'any 2031 a través d'una operació de crèdit. Aquest és el nou càlcul de la Conselleria de Mobilitat després que el Consell de Govern aprovàs ahir una nova ampliació de crèdit per afrontar el pagament de 70 milions d'euros pels quals no hi havia finançament previst ja que no estaven pressupostats.

El projecte del metro, que inclogué el soterrament de les línies de tren i la construcció de l'estació Intermodal, s'adjudicà per un preu de 235.110.048 euros, però durant l'execució de les obres hi hagué un desviament fins als 314'5 milions. Els interessos derivats del préstec concertat fins al 2031 per pagar aquesta quantitat, inassumible amb mitjans propis, arriben als 193 milions d'euros. D'aquí surt el càlcul total de Mobilitat. Només l'ampliació de crèdit aprovada ahir per afrontar el sobrecost suposa uns 50 milions d'interessos.

La situació encara és més preocupant perquè a aquesta quantitat s'hauran d'afegir els costos de les reparacions que s'estan fent ara a la línia, tancada des del mes de setembre passat per greus deficiències. Les actuacions que no estiguessin en el projecte original no seran assumides per les empreses adjudicatàries. El projecte del metro deixa ofegat el futur econòmic de la conselleria que ara dirigeix Gabriel Vicens (Bloc), que ha de pagar 32 milions d'euros anuals per amortitzar el deute.

Per això, Vicens es mostrà ahir contundent a l'hora de qualificar com a «pèssima i lesiva per als interessos de la ciutadania» la gestió econòmica d'aquest projecte feta per l'anterior Govern del PP. Considerà que només el sobrecost valorat en 80 milions demostra una «irresponsabilitat política» que «hipoteca greument» el seu departament durant més de vint anys. «No és just», digué Vicens, «especialment quan, a més, hi ha un lamentable espectacle de corrupció associat a l'anterior i d'exemples de nefasta gestió».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.