cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

La taxa d'ocupació femenina és 20 punts per sota de la masculina a les Balears

L'increment de l'atur entre les dones és superior al resgistrat pels homes, el primer trimestre

E. DOMÈNECH. Palma.

Les diferències entre homes i dones en el mercat laboral encara es deixen sentir amb força i Balears no n'és cap excepció. Les darreres dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) mostren com la taxa d'ocupació femenina (46,11 per cent) es troba vint punts per sota de la masculina (65,52 per cent).

En l'anàlisi de les dades de l'atur també es mantenen les diferències i també en negatiu per a les dones. El 13,1% del col·lectiu femení disposat a fer feina està dins les llistes de desocupats del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB). En el cas dels homes la taxa d'atur és del 8,94%. A més,l'increment en relació amb l primer trimestre de l'any passat és superior en les dones, prop de 2 punts percentuals, mentre que en els homes és de poc més de l'1. En relació amb la mitjana estatal, les Illes estan per sobre en ambdós casos, tan pel que fa a l'atur femení, que a Espanya és de gairebé el 12 per cent com en l'ocupació, en la qual la mitjana registrada és del 43,7 per cent.

D'altra banda, les Illes són una de les comunitats amb la taxa d'activitat femenina (53,11 per cent) més alta de l'Estat amb Catalunya (53,83 per cent) i Madrid (55,69 per cent). L'altra característica de l'ocupació femenina a les Illes és el seu alt grau de concentració en el sector dels serveis. El 94,3 per cent de dones hi treballa, mentre que just un 1,6 per cent ho fa en la construcció i un 3,5 per cent en la indústria. A més una part important, prop del 14 per cent, fan feina com a treballadores domèstiques. Els homes, tot i fer feina també majoritàriament en els serveis (56,1 per cent) es distribueixen més, amb un 27,9 per cent treballant en la construcció i un 14,3 per cent fent-ho en la indústria.

La diferència salarial entre homes i dones és un altre dels aspectes que han xifrat alguns organismes com el Centre de Recerca Econòmica (CRE), dependent de Sa Nostra i la UIB. Les treballadores de les Balears guanyen 5.072 euros menys cada any que els homes realitzant la mateixa feina, segons dades del 2006.

Tots aquests factors han estat analitzats a fons per sindicats i administracions. En aquest sentit, un estudi recent de CCOO destacava que encara són entorn de la meitat les dones que s'incorporen al mercat de treball, enfront de les dues terceres parts dels homes. Assenyalava la dificultat afegida de les dones per integrar-se i mantenir-se en un mercat laboral que ja de per si qualifiquen de precari. En una situació d'alentiment econòmic com l'actual, són col·lectius com els de les dones els que en pateixen més les conseqüències i, per tant, se'ls ha de prestar més atenció.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.