algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Cas Andratx: l'hora de la veritat

Demà comença el primer judici contra els protagonistes del cas Voramar: Hidalgo, Massot i Gibert

El 27 de novembre de 2006 a Mallorca esclatà la notícia de l'any. Després de més de sis mesos d'investigacions, la Fiscalia Anticorrupció i el jutge Àlvaro Latorre dirigiren la mirada a Andratx i ordenaren a la Guàrdia Civil detenir tres homes acusats de prevaricació, falsedat, documental, blanqueig de doblers, suborn, associació il·lícita, tràfic d'influències i negociacions prohibides amb funcionaris. Es tractava del batle d'Andratx, Eugenio Hidalgo; de l'excap d'Urbanisme municipal i director d'Ordenació del Territori del Govern, Jaume Massot, i del zelador de la localitat, Jaume Gibert. Tots tres seuran demà a la banqueta dels acusats per afrontar el primer judici que es desprèn de l'operació Voramar.

L'acte judicial que arranca demà s'allargarà tres dies i ha de servir per determinar la responsabilitat penal dels tres protagonistes del cas Andratx en una de les gairebé 70 investigacions separades que ha impulsat aquesta operació contra la corrupció urbanística. Concretament, l'Audiència Provincial de Palma farà seure Hidalgo, Massot i Gibert pel cas del xalet de l'exbatle, edificat de manera presumptament il·legal en una Àrea Rural d'Interès Paisatgístic.

En tractar-se del xalet d'Hidalgo el judici adquireix especial rellevància, ja que moltes de les 70 peces del cas Andratx investiguen llicències d'obra adjudicades irregularment a terceres persones també imputades, però que no són precisament els protagonistes de l'operació. En la mateixa situació es troben funcionaris municipals, arquitectes, missers i altres imputats als quals s'acusa de col·laborar en algun dels suposats delictes investigats per la Fiscalia Anticorrupció. De fet, també seurà a la banqueta dels acusats l'exmisser municipal, Ignasi Mir.

En el judici de demà Hidalgo i Gibert s'enfronten a sis anys de presó i Massot, a dos, però a mesura que el jutge instructor vagi tancant les peces que hi ha sobre la taula, començarà a proposar nous processos contra aquests tres acusats. De moment, resulta inviable intentar posar nombres a les penes de presó que, previsiblement, acabarà arrossegant cadascun d'ells. L'Audiència ja rebutjà fa uns mesos la possibilitat de fer un macrojudici, tal com ho suplicaren els tres protagonistes del cas Andratx. La celebració d'aquest primer judici pot marcar un precedent. Si és demostra la culpabilitat de l'exzelador municipal, de l'exalt càrrec del Govern i de l'exbatle andritxol, ja es podrà començar a especular sobre el seu futur judicial.

Però abans que comenci el procés, Jaume Gibert ja ha donat alguna pista de per on podrien anar els tirs: ell aposta per cantar i incriminar la resta a canvi d'una rebaixa de la seva pena. Per tant, Hidalgo i Massot es troben ara en una situació una mica més complicada, ja que el seu «company» els ha fallat, i els podria delatar. Passi el que passi, l'espectacle està garantit. I demà s'aixecarà el teló.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.