nubes dispersas
  • Màx: 16.42°
  • Mín: 11.93°
15°

El sector ramader de Balears es troba en una situació de «fallida tècnica»

Asaja tem que més de la meitat de les explotacions hagin de tancar d'aquí a curt termini

A.MATEU. / AGÈNCIES. Palma.

La «greu crisi» que arrossega el sector ramader de les Illes Balears podria fer que més de la meitat de les explotacions tancassin d'aquí a mitjan termini, segons digué ahir Biel Company, president d'Asaja.Així ho manifestà el representant agrari en un berenar que la patronal oferí als mitjans de comunicació a l'hipòdrom de Son Pardo. A l'acte intervingueren pagesos «afectats», que explicaren en primera persona la situació de les seves explotacions.

«De cada pic, els pagesos tenen manco ingressos. Alhora, però, han de gastar més per fer front al manteniment de les explotacions. Els pagesos el 2007 cobraven 37 euros per cada porcella, ara se'n paguen 25. Per un quilo de xot es pagava 4,5 euros i, ara, se'n paguen 3,5», explicà Company. Segons xifres d'Asaja, s'ha produït un increment del 50 per cent dels costos de producció, mentre que la baixada dels preus de venda és d'un 30 per cent, cosa que Company qualificà de «fallida tècnica».

«No sé quin temps els nostres pagesos podran fer front a les despeses. Això, però, no és aguantador!», exclamà el president d'Asaja. Company es mostrà crític amb «certes» campanyes de promoció que es duen a terme des de «segons on» per incentivar el consum «d'alguns» productes locals. «Sabeu per què han servit aquestes campanyes? No importa que jo hagi d'haver de dir cap nom! Tothom ho sap, i bé! Mirau els diaris antics i els hi veureu, a les fotos. Allà hi surten tots ben retratats!», digué Company.

«Demanam al Govern que deixin anar invents estranys i macroprojectes. Tanmateix, sempre acaben igual: els pagesos no obtenen cap benefici i són els mateixos de sempre que queden ben col·locats», assegurà el president d'Asaja.Company pensa que «els projectes que posi en marxa el Govern han d'estar ben estudiats i la viabilitat assegurada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.