La vaga indefinida dels metges començà ahir a punxar en comparació amb les expectatives creades. Els hospitals de la xarxa pública van notar l'aturada dels facultatius, però el seguiment va ser molt més reduït que a les protestes del 3 i 4 de març.
Segons el convocant Sindicat Mèdic, fins al 77'7% dels metges de les Illes Balears respongueren ahir a la crida vaguista. Des d'Ib-Salut, en canvi, rebaixaven la xifra al 22'6%. Gairebé 60 punts de diferència que s'expliquen pel modus operandi que cada bàndol utilitza a l'hora de sumar vaguistes.
De fet, els sindicalistes inclouen dins les protestes tots els metges que van cobrir el serveis mínims. La Conselleria, per la seva part, els exclou. Però no tots els metges van fer «els mínims» per obligació de gerència i tampoc no eren tots contraris a la vaga.El manteniment dels serveis mínims, de fet, esdevingué en el punt de més fricció de la jornada. El Sindicat Mèdic els qualificà «d'abusius» ja de bon matí. Eren les 8.30 hores i començava la primera assemblea de metges a l'hospital Son Llàtzer. Isidro Torres, davant d'una nombrosa audiència, manifestà: «El seguiment de la vaga, tot i ser massiu, és menor que al març per culpa de la Conselleria».
I és que els serveis mínims en una jornada de protesta «no haurien de sobrepassar els d'un dia festiu i només per a casos d'urgències», esclarí Torres. L'Ib-Salut establí àrees de servei mínim que aglutinaven més del 45% dels treballadors de totes les Illes. Al mes de març, tanmateix, només afectaven el 35% dels metges. «Però és que les vagues del 3 i 4 de març eren fets aïllats», argumentava Josep M. Pomar, «mentre que la perspectiva ara és d'una vaga indefinida». Així que «calia ser més estrictes», va concloure el director d'Ib-Salut.
Joan Riera, coordinador del sindicat a Son Llàtzer, denuncià que als serveis de Laboratori, Farmàcia o Rehabilitació se'ls havia assignat «tant personal de serveis mínims com un dia de feina normal». Pomar responia: «Discutir entorn dels 'mínims' dins un sector tan sensible com la Sanitat és una frivolitat». Ningú no volia discutir-hi; però se'n va parlar, i molt, d'això. Igualment succeí amb l'eterna diferència entre les xifres de seguiment donades per cada bàndol. Segons Isidro Torres, el sindicat no volia «caure en una guerra de xifres». Però ho féu.
A les 13.30 hores es realitzà a Son Dureta la segona assemblea per informar de com avançava la jornada. «La vaga ha estat massiva», cridà Torres entre els aplaudiments d'un centenar de metges. Dues hores abans, a la seu d'Ib-Salut, Pomar digué davant la premsa: «La vaga ha estat un fracàs». El seu equip directiu assentí vehement amb el cap. Les divergències continuaren. El Sindicat va xifrar el seguiment de l'atur a Son Dureta en un 95%, mentre que l'Ib-Salut no reconeixia més d'un 26%. A Son Llàtzer, 81% segons els primers i 22% per boca dels segons. A les illes menors es mantingué la «doble realitat» de seguiment, segons uns i altres. A Can Misses, hospital d'Eivissa, es contraposava el 75% sindicalista al 20% oficial. I al menorquí Mateu Orfila un 93%, contra un 29%.
La realitat, però, és que un 38% de les consultes programades per ahir foren anul·lades a causa de la vaga. I les operacions suspeses arribaren al 55% de les que s'havien d'efectuar. Aquest és el punt de vista dels pacients. Al cap i a la fi, sí els varen atendre.