algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

L'exhumació «irregular» de cossos s'arrossegà durant 15 anys de PP

Vulnerà el decret del Govern i també avisos d'Inspecció de Treball

Tot i que ha sortit ara a la llum pública, les pràctiques «irregulars» en l'exhumació de cossos al cementeri de Palma s'arrosseguen des de fa 15 anys. Coincideix amb el període en què el PP governà a Cort, primer amb el batle Joan Fageda i els quatre darrers anys presidits per Catalina Cirer. Aquest mateix partit que ara ha denunciat a la Fiscalia la crema d'ossos, no tan sols vulnerà tot aquest temps el Decret de Policia sanitària mortuòria, sinó que no tingué en compte tampoc l'informe d'Inspecció de Treball de 2002 que demanava una avaluació dels riscs que s'estaven cometent a la funerària.

Aquests 15 anys coincideixen amb el moment en què deixà de funcionar el forn crematori de Palma, el 1993. Des de llavors, el cementeri municipal no disposa d'aquest equipament tot i que hi obliga aquest decret de la Conselleria de Sanitat i Consum, modificat el mes d'octubre de 2004.

En l'article 17.1 especifica clarament que «correspon als ajuntaments autoritzar la instal·lació de forns crematoris, que haurà d'anar acompanyada d'un projecte subscrit per un tècnic competent». El mateix article hi afegeix: «Les instal·lacions annexes al cementeri compliran les exigències que estableixin les legislacions industrials i mediambientals». La manca d'aquest forn propicià que el PP tiràs les restes inorgàniques de la neteja de tombes a l'ossari general enlloc d'incinerar-les les, tal com també especifica aquest decret en l'article 52: «Tots els cementeris tindran, dins el seu recinte, un ossari general destinat a recollir les restes que provinguin de les exhumacions; i un forn destinat a la destrucció de roba i objectes que no siguin despulles humanes i provinguin de l'evacuació i la neteja de l'interior de les sepultures». Però a més, hi ha un informe de la Conselleria de Treball de 2002 que diu així: «Existeix una zona destinada a triturar les restes dels exhumats no cadavèrics en la qual de manera molt abundant hi ha bosses de fems amb plàstics i vestits que provenen de la neteja de tombes. Aquest risc s'ha d'avaluar en el seu vessant biològic. Aquestes restes han estat en contacte amb cadàvers en descomposició, alguns de més de 5 anys com a mínim».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.