El president de la Generalitat de Catalunya entre 1980 i 2003, Jordi Pujol (Barcelona, 1930), va ser ahir a Palma per presentar el seu primer volum de memòries, que narra la seva vida abans d'arribar a la presidència. No es va estar d'analitzar l'actualitat i d'advertir que en l'agenda de la legislatura estatal que ara comença hi ha dos elements claus per a Catalunya i Balears: el desenvolupament dels respectius estatuts i «el problema del finançament, que es presenta difícil i complicat, agre». Acompanyat per la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, i pel president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Sebastià Serra, Pujol presentà a la cambra balear les seves Memòries. Història d'una convicció (1930-1980), en les quals explica els seus orígens, la seva formació i la seva convicció per 'fer país'. Ho féu davant un nombrós públic, entre el qual hi havia el president Francesc Antich, el president d'UM, Miquel Nadal, o el líder del PSM i del Bloc, Biel Barceló.
Abans, Pujol comentà l'actualitat política i apuntà que tant el desenvolupament de l'Estatut com la millora del finançament són «temes prioritaris d'aplicació» tant per a Catalunya com per a Balears. Recalcà que els socialistes governen l'Estat sense el suport de Convergència, el seu partit, i afirmà que «difícilment hi haurà acord -amb CiU- si no s'aplica l'Estatut i si insisteixen amb un finançament injust».
Respecte a la situació econòmica, l'expresident reconegué que podrien venir «anys difícils», sobretot per l'aturada de la construcció, que provocarien menys creixement econòmic i més atur. Amb tot, apuntà que l'Estat té un bon «coixí» i «ho pot superar bé» perquè el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, «ha acumulat i pot invertir per estimular l'economia».
Finalment, considerà «ridícul» i «penós» el debat nominatiu dels transvasaments. Una polèmica que, segons ell, ha «desprestigiat» el Govern català. Recordà que el seu Executiu ja féu el 'minitransvasament' de l'Ebre a Tarragona -que permeté l'operació vaixell per dur aigua a Mallorca- i tant aquesta obra com els intents per connexió amb l'eix Ter-Llobregat, que ara es projecta, rebé l'oposició del tripartit.