E.DOMÈNECH. Palma.
Més de 150 empreses, entre públiques i privades, hauran d'elaborar i aplicar plans d'igualtat a les Illes. Són totes aquelles a les que la Llei d'igualtat efectiva entre dones i homes, que va ser aprovada l'any passat, obliga pel fet de tenir més de 250 treballadors en plantilla.
Els objectius d'aquesta nova normativa són a llarg termini i el fet és que són poques les companyies que l'estiguin aplicant. A més, cal tenir en compte que el 95 per cent d'empreses a les Balears són petites i mitjanes i estan per sota dels 250 empleats.
Davant d'aquesta realitat, la Conselleria de Treball i Formació ha decidit anar més enllà i esperen aconseguir que entre un 50 i un 70 per cent de les empreses amb més de 50 treballadors posin en marxa plans d'igualtat abans de final de legislatura.
Aquest és el propòsit que s'ha marcat la directora general de Responsabilitat Social Corporativa, Maria Durán, que alerta dels perjudicis que encara existeixen en el model laboral d'homes i dones i de les dificultats que això comporta a l'hora d'aplicar plans d'igualtat. «Tot i així, crec que amb arguments els empresaris veuran que hi guanyen si s'incorpora la igualtat a les seves organitzacions», assegura.
Les administracions públiques donen suport econòmic i logístic a les empreses que vulguin aplicar aquests plans. És necessari realitzar un diagnòstic previ de quina és la situació en matèria d'igualtat dins l'empresa. Nombre de llocs de feina ocupats per homes i per dones, sous, categories, horaris, etc... Després es procedeix a l'elaboració d'una proposta negociada entre treballadors i direcció per posar en marxa mesures que tendeixen a eliminar les diferències entre sexes i per promoure la conciliació familiar i laboral.
Una altra manera d'aplicar la Llei d'igualtat és incloure totes aquestes mesures en els convenis col·lectius.
Per això, els sindicats amb representació a les Illes tenen previst tractar d'aquest tema dins la negociació del conveni d'hoteleria, que s'iniciarà en les properes setmanes, i que pel nombre de treballadors i empreses que aplega a les Illes és un dels més importants.
«Podem dir que el conveni d'hoteleria de Balears és madur i avançat en molts aspectes. Tot i així, hi ha llocs de feina molt feminitzats i d'altres en canvi molt masculinitzats i existeix encara discriminació en matèria de conciliació», afirma la responsable d'hoteleria de Comisions Obreres, Àngeles Sánchez. Sánchez afegeix que aquests «seran aspectes que entraran a formar part de la nostra plataforma reivindicativa».