algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 8.69°
18°

Una primavera decisiva per al Pacte

Antich ha de resoldre d'aquí a l'estiu les qüestions que marcaran aquesta legislatura

La primavera encetada durant la Setmana Santa marcarà l'èxit del nou Pacte de centreesquerra. En els pròxims tres mesos fins a l'estiu s'hauran de resoldre i fixar pràcticament totes les qüestions que marcaran la legislatura. Tothom és conscient que allò que no es resolgui i s'enllesteixi ara, tindrà poques possibilitats de sortir endavant en els propers tres anys.

Francesc Antich, president del Govern i líder visible del Pacte, té per endavant la tasca de marcar clarament el rumb polític, establir les grans prioritats de manera factible i deixar clara la relació amb els seus socis de govern després de gairebé un any on el panorama inicial ha canviat. La seva sintonia amb el nou nou Executiu central de José Luis Rodríguez Zapatero esdevindrà una de les claus.

El socialista balear té com a problema prioritari desbloquejar la llei de l'habitatge, instrument amb el que s'ha de fonamentar la iniciativa estrella en matèria social fixada per a aquesta legislatura: facilitar l'accés a l'habitatge amb la construcció de 5.000 pisos socials. Antich ha de salvar l'oposició mostrada pel nou president d'Unió Mallorquina, Miquel Nadal, sense que la llei quedi «tocada». Si el projecte no s'aprova ara i es retarda, el Govern no podrà lliurar cap clau dels pisos prevists abans del 2011.

La solució que es trobi a aquesta qüestió marcarà també la relació entre els socialistes i Unió Mallorquina després que Maria Antònia Munar n'hagi donat pas. Nadal, que va ser desplaçat de les negociacions del nou Pacte i quedà sense càrrecs executius i just com a portaveu a l'Ajuntament de Palma, vol ara que li reconeguin la seva nova posició. Antich i ell no estan acostumats a ser interlocutors directes i si Nadal no surt satisfet pot seguir condicionant les relacions, com està fent ara amb la llei de l'habitatge o desmarcant-se d'Aina Calvo a Cort.

Encara que amb menys repercussió, des del Bloc també s'està reclamant als socialistes més coordinació en l'acció de govern, de la que es consideren marginats en les línies principals. Els de Biel Barceló estan especialment molests perquè consideren que el PSIB està retardant en el Parlament la tramitació de llei de protecció del territori, impulsada per ells, i temen que es vulgui condicionar com surti de la d'habitatge.

Que les relacions entre els socis del Pacte deixin satisfet tothom i les institucions es posin en marxa en una mateixa línia per treure endavant els seus projectes és fonamental per aconseguir una de les necessitats marcades davant l'actual alentiment econòmic: engegar obra pública per reactivar el sector de la construcció i fomentar l'ocupació. De la mateixa manera que amb l'habitatge, els projectes que no s'enllesteixin ara i es prepari la seva licitació abans de l'estiu, no sortiran en aquesta legislatura.

En aquest punt Antich té la responsabilitat de tancar amb el nou govern socialista a Madrid els convenis prevists amb importants aportacions de l'Estat, principalment les que impliquen importants inversions en matèria ferroviària i en medi ambient i en la reconversió turística de la Platja de Palma, àrees que, per altra banda, al seu Govern controlen el Bloc i Unió Mallorquina. Es tracta d'unes negociacions amb Madrid on per primera vegada l'Executiu balear té l'aval d'allò que fixa el nou Estatut.

Del nou govern de Zapatero també estan pendents els consells insulars per començar l'important obra pública que representaran les obres previstes en els nous convenis de carreteres signats el darrer any amb el Ministeri de Foment. A l'espera d'això, l'Executiu d'Antich ha avançat als consells els doblers corresponent a les seves aportacions perquè els terminis no s'allarguin. Pel que que fa a aquest conveni, en els propers mesos el Consell de Mallorca també haurà de decidir i presentar la seva alternativa al segon cinturó que ha de millorar els accessos a Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.