algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

El deute de Balears augmentà un 9% el 2007, el triple que a la resta de l'Estat

Les Illes són la quarta comunitat més endeutada amb relació al seu PIB, segons el Banc d'Espanya

El deute públic de les Illes Balears continuà durant el 2007 amb la seva tendència vertiginosa i a finals d'any arribà als 1.784 milions d'euros, una xifra que suposa un augment del 9'1 per cent respecte al de l'any 2006 i triplica l'increment mitjà registrat a la resta de comunitats autònomes de l'Estat, del 3 per cent.

Segons les darreres dades publicades pel Banc d'Espanya, Balears és la quarta comunitat més endeutada en relació al seu Producte Interior Brut (PIB), l'indicador de generació de riquesa, i presenta un ràtio del 6'8 per cent i només superada pel País Valencià (11'4%), Catalunya (7'6%) i Galícia (7%).

El seguiment de les dades durant els darrers anys mostra com l'anterior Govern del PP va recórrer a l'endeutament de manera considerable durant la seva gestió. L'any 2003, al principi de la legislatura, el deute públic de Balears era de 858 milions d'euros, un 4'4 per cent amb relació al seu PIB, i se situava només com la desena comunitat en aquest rànquing. En acabar el seu mandat, les xifres se situaven en 1.834 milions i un 7'2 per cent amb relació al PIB, la tercera comunitat més endeutada. Segons les mateixes dades del Banc d'Espanya durant els dos darrers trimetres de 2007, el deute públic de les Illes s'ha reduït en 50 milions d'euros.

Pel que fa a l'any passat, l'augment de l'endeutament de les Illes va ser el tercer més elevat de l'Estat, només per darrere de La Rioja, que doblà el seu deute, i Castella-La Manxa, amb un 18'45% més. Durant el 2007 un total de set comunitats autonòmes aconseguiren rebaixar el seu endeutament, amb el País Basc (30'8%) com el més significatiu. En termes absoluts, Catalunya continua sent la comunitat més endeutada, amb 14.819 milions d'euros, mentre que en aquest cas Balears té la setena xifra més elevada de les desset comunitats autònomes.

Empreses públiques

A aquest endeutament públic de Balears s'ha d'afegir el de les empreses públiques del Govern, que segons les mateixes dades del Banc d'Espanya arribà a 560 milions en acabar el darrer trimestre de 2007. La xifra representa un rècord històric i revela un creixement del 522% respecte a l'any anterior.

L'increment espectacular es registrà durant els darrers mesos de mandat de l'Executiu de Jaume Matas. Si l'endeutament de les empreses públiques de l'Arxipèlag era de 92 milions a final de 2006, només sis mesos després, passades les eleccions generals, el deute se situà en 494 milions, sent les segones més endeutades de tot l'Estat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.