cielo claro
  • Màx: 22.05°
  • Mín: 13.08°
22°

«El nostre principal problema en el tema d'emergències és la mobilitat»

Joan Pol, expert en seguretat pública de la Conselleria d'Interior

FRANCESC GOST. Muro.

Joan Pol Pujol (Muro, 1961) és enginyer industrial -especialista en enginyeria ambiental-, llicenciat en Dret i inspector de policia en excedència. Des del 1993 desenvolupa la seva tasca professional a l'administració autonòmica, on forma part del cos facultatiu superior, en l'especialitat de Seguretat Pública (Emergències), i depenent de la Conselleria d'Interior. Per formació i per vocació -con ell mateix reconeix, la gent que treballa en emergències té unes característiques molt especials, «està tallada pel mateix patró»- Joan Pol sempre s'ha sentit còmode dins un sector sotmès a una pressió constant i a unes exigències creixents per part de la societat.

-Comencem per definir què és una emergència...

-Cada societat defineix què és una emergència i què no ho és; en realitat és un concepte subjectiu i de fet no s'entén igual una emergència a l'Àfrica que als Estats Units. Però, en general, ens trobam que la societat actual demana cada dia més que es doni una resposta a situacions que la mateixa societat considera intolerables. Per exemple, fins fa uns anys quan una persona patia un infart no s'enviava cap ambulància a atendre-la; en canvi avui aquesta situació té una resposta immediata per part dels poders públics, perquè així ho demana la gent.

-Com distingim una emergència d'una situació que només és complicada?

-El concepte d'emergència està vinculat a la necessitat de salvar persones, preservar el medi ambient o protegir els béns; són els tres elements que, quan es troben en perill, poden justificar una actuació que podem qualificar com a d'emergència. I, a la vegada, l'emergència té tres trams on es pot fer efectiva aquesta actuació, com és la policial, la sanitària i la de lluita contra el foc i el rescat i salvament de persones. En aquest punt també hi ha hagut una evolució, com ho demostra el fet que fa trenta anys, per exemple, el medi ambient no era objecte de cap protecció especial, i en canvi avui la societat exigeix la seva protecció en cas de perill, fins al punt que una calamitat mediambiental pot entrar dins la categoria d'emergència.

-Com es fa front a una emergència?

-En primer lloc, comptant amb uns professionals molt ben preparats dins l'àmbit tècnic i científic, que els permeti assessorar el responsable polític que haurà de prendre una decisió. No hem d'oblidar que mai no hi ha dues emergències iguals, i per tant has d'estar en una permanent tensió i estar disposat a una millora constant a l'hora de fer front a una situació sempre distinta.

-Quin paper juga Protecció Civil?

-Protecció Civil intervé quan la societat es colapsa o s'interrompen les seves funcions ordinàriers a causa de qualque situació especial. Si aquest fet atípic afecta a un àmbit molt gran, aleshores es fa necessària una estructura de voluntaris potent, formada per gent preparada i subjecta a un sistema jerarquitzat que -sempre baix la supervisió de professionals- permeti tornar el més aviat possible a la normalitat.

-La nostra comunitat està preparada en matèria de gestió d'emergències?

-A nivell normatiu, les Illes Balears estan en primera línia pel que fa a planificació, reglaments, procediments... en el camp de les emergències; de fet en aquest àmbit estam a l'altura dels països occidentals més avançats i amb un alt grau de certesa sobre l'eficàcia dels mitjans que s'utlitzen. Ara bé, la societat illenca cada vegada confia més en els serveis d'emergència i també els exigeix més. I en donar un millor servei, tenim el problema de la mobilitat a les Illes, que és nefasta pel que fa a la gestió eficaç d'una situació que requereix incrementar la capacitat de reacció i poder guanyar minuts a l'hora d'actuar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.