algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

«No crec que l'addicció a la cocaïna arrossegui a conductes delictives»

Julio Izquierdo és especialista en addiccions i drogodependències

Julio Izquierdo (Saragossa, 1956) duu 25 anys vivint a Mallorca, és metge i psicòleg, expert en alcoholisme i addiccions, i en els darrers temps s'ha especialitzat en el tractament de persones drogodependents. Arran del cas Rodrigo de Santos hem parlat amb ell sobre les addiccions, la cocaïna i la relació amb el sexe i les activitats delictives.

"Com diferenciar un addicte del qui, simplement, consumeix drogues habitualment?
"Bàsicament, la dependència o addicció fa que la droga modifiqui la realitat del subjecte que la consumeix. Per ell, la droga passa a ser el centre de la seva vida, no té control i, a més, cada pic adquireix més tolerància. L'individu canvia la seva conducta i això afecta les seves relacions familiars, laborals i socials. Així, tres factors: síndrome d'abstinència, tolerància i pèrdua de control.

"Quins comportaments socials caracteritzen l'addicte?
"Quan hi ha una addicció hi ha una alteració en la socialització. Dóna lloc a moltes dificultats laborals i familiars, com també a l'aïllament social. L'eufòria que en un primer moment proporciona la cocaïna, amb el temps, evoluciona i dóna lloc a una sensació de fracàs generalitzat en diferents àmbits.

"L'addicció dóna lloc a comportaments delictius?
"No necessàriament. Només a vegades, quan, per exemple, l'addicte no pot satisfer la seva addicció per qüestions econòmiques. L'addicció a la cocaïna no té perquè arrossegar ningú a la delinqüència. De fet, precisament la coca no acostuma a relacionar-se amb activitats delictives. Tanmateix, no s'ha de tenir tant en compte la droga que es pren, sinó també qui la pren. Perquè la droga la consumeix una persona amb un determinat entorn familiar, social, etc. I això és la clau per entendre com pot afectar una droga.

"Existeix l'addicció al sexe?
"Sí, existeix.

"I és cert que l'addicció a la coca va unida a l'addicció al sexe?
"Entre els consumidors de cocaïna hi ha diversos patrons. Un d'aquests s'associa al sexe, és força habitual, però no té perquè ser així sempre. En tractar-se d'un estimulant, afavoreix conductes que no tindríem. Amb el consum de cocaïna pot augmentar el desig sexual, sovint van en paral·lel, però amb el temps això es reverteix, perquè la coca suposa disfuncions sexuals. Pot augmentar el desig, però l'execució queda alterada. A cops es consumeix amb un objectiu purament sexual.

"L'addicció pot dur una persona a cometre delictes o accions no desitjades en un moment en què no s'està consumint?
"L'única possibilitat seria a causa d'una síndrome d'abstinència molt acusat en una persona sense doblers ni recursos. Tanmateix, en sí no existeix cap relació directa.

"Un homosexual reprimit per uns valors de la família tradicionals i conservadors molt arrelats pot ser més vulnerable a les addiccions?
"No, el que pot succeir és que la cocaïna, per exemple, serveixi a una persona reprimida com a element d'alliberament dels impulsos reprimits, com ara certs desigs sexuals que precisament la coca pot afavorir si estan reprimits. Una sèrie de creences i valors ortodoxos i conservadors poden ser un límit que la coca alliberi.

"Amb la seva experiència, ha conegut molts casos com el de Rodrigo de Santos?
"Jo no estic d'acord que la cocaïna arrossegui cap a conductes il·legals. Com aquest, hi ha molts casos que no arriben als tribunals.

"I pel que ha vist, la cocaïna és una droga que consumeixen els rics, com se sol dir?
"Si, però les classes populars també la consumeixen, n'hi ha en tots els col·lectius, però hi ha més possibilitats en ambients de doblers.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.