cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

El Govern està pendent de cinc convenis amb l'Estat per més de 1.150 milions d'

Les inversions per tancar aniran a trens, depuradores, torrents, finques públiques i escoletes

El Govern de les Illes Balears té pendents per tancar fins a cinc convenis ambl'Estat per desenvolupar inversions a Balears durant els propers anys d'un total de més 1.150 milions d'euros amb l'aportació de les dues administracions, i que es destinaran a projectes de tren, depuradores, torrents, finques públiques i escoletes.

La concreció d'aquests acords, aparaulats amb Madrid una vegada que han passat les eleccions generals i els socialistes continuaran el Govern central amb José Luis Rodríguez al capdavant, és ara la màxima prioritat de l'Executiu de Francesc Antich perquè l'execució de bona part dels projectes inversors prevists durant els pròxims tres anys de legislatura depenen del fet que se signin aviat.

Per això, el president del Govern ha anunciat la seva intenció de firmar ja amb l'Executiu en funcions de Zapatero el conveni amb la quantitat econòmica més important, el d'inversions per a projectes ferroviaris. Es tracta d'un acord amb una despesa prevista de 660 milions d'euros fins l'any 2011 i amb els quals la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori ha de dur a terme els principals projectes prevists. Entre d'altres, l'allargament de les línies de tren des de sa Pobla i Alcúdia, i des de Manacor i Artà, a més de la primera fase del tramvia de la badia de Palma, entre Palma i s'Arenal i l'aeroport.

L'altre conveni més important dels que s'han negociat fins ara amb Madrid és un amb el Ministeri de Medi Ambient per invertir 450 milions d'euros entre enguany i el 2015 per a la millora en el tractament de les aigües residuals. Les accions s'inclouran dins el Pla estatal de qualitat de l'aigua i seran costejades en un 40 per cent per l'Executiu central. Amb les inversions es construiran noves estacions depuradores a més de millorar i reformar les 118 que ja hi ha a les Illes.

Com a part de l'augment en les inversions estatals previst en el nou Estatut d'Autonomia, la Conselleria de Medi Ambient té acordades amb el Govern central altres actuacions, també encara per concretar, però de menor quantitat econòmica. És el cas d'un conveni per a l'ampliació i adequació dels torrents de Palma, amb una dotació d'uns 10 milions d'euros, i un altre per a la compra de la finca de Planícia (Banyalbufar) per uns 20 milions. La inversió més avançada és la del Ministeri d'Educació i Cultura per desenvolupar aquesta legislatura el pla de places d'escoletes, amb 18 milions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.