algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

La Guàrdia Civil imputà 45 persones el 2007 per delictes urbanístics a Balears

El Seprona detectà durant aquest mateix període més de 1.600 infraccions contra el medi ambient

76328
El març, la Guàrdia Civil arrestà un constructor i un promotor per edificar en una zona protegida de Sineu.

La memòria de l'any passat del Seprona (Servei de Protecció de la Naturalesa) reflecteix un augment notori en el nombre de delictes urbanístics investigats per la Guàrdia Civil a Balears.El balanç d'actuacions del Seprona, que va ser fet públic ahir, assenyala que del total de 1.610 infraccions detectades, 45 foren delictes o faltes en matèria d'ordenació del territori i 3 per incendis forestals.El Seprona detectà, a més, 108 infraccions comeses en matèria d'ordenació del territori, amb motius d'obres i edificacions. Entre les més freqüents, la Guàrdia Civil destaca 292 denúncies per infraccions penals i administratives per vulneració de la Llei de caça, pesca i tinença d'espècies protegides.

Les infraccions relacionades amb residus urbans, perillosos, radioactius i sanitaris van suposar 466 denúncies i de les que regulen la sanitat animal, vegetal i qualitat alimentària, en van ser formulades un total de 190.En l'àmbit estatal, el Seprona ha formulat 12.146 denúncies per infraccions en la protecció d'animals domèstics a tot l'Estat espanyol, de les quals 479 van ser il·lícits penals i 11.937 per infraccions administratives, i donaren lloc a la detenció de 105 persones i a l'elaboració de 1.539 informes. En l'àmbit dels incendis forestals, la Guàrdia Civil va esclarir el 2007 un total de 1.227 focs i va detenir 315 persones. La causa més comuna dels incendis va ser la negligència amb 617 casos, seguida de la intencionalitat amb 286, els accidentals amb 213 i les causes naturals, amb 111. Els incendis forestals investigats el 2007 provocaren 21 víctimes (2 de morts i 19 ferits) i ocasionaren l'evacuació de 16.918 persones.

Les actuacions en matèria d'espècies protegides suposaren la recuperació de 8.659 animals a tot l'Estat i, per vulneració del conveni sobre comerç internacional d'espècies amenaçades de fauna i flora silvestre, en recuperà 1.908 exemplars. En l'àmbit del Programa Anual de Control Integral d'Activitats Pesqueres (PACIAP) per detectar irregularitats en el transport i el comerç d'espècies de pesca d'una talla no reglamentària per a la seva comercialització, la Guàrdia Civil va fer 1.336 actuacions, confiscà 91.626 tones de mercaderia i tramità 278 denúncies.

D'un temps ençà anomenar el Seprona és amargar el dia a més d'un constructor o promotor. Abans, el Servei de Protecció de la Naturalesa se centrava gairebé exclusivament a perseguir els piròmans i els que comerciaven amb aus i animals sense llicència. Aquella època passà i a final del 2006, amb l'esclat del cas Andratx, es convertí en una unitat de primera línia, que ha estat present en la resta d'investigacions urbanístiques. L'equip ha hagut de ser reforçat per l'allau de casos que investiga i la seva col·laboració amb la Policia Judicial s'ha fet molt estreta. És, en definitiva, un dels equips policíacs de moda. Els temps canvien i ara els delictes urbanístics sí que són perseguits. I cada dia més.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.