cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 23°
27°

L'economia balear té «bona salut» per afrontar l'actual alentiment

El CRE considera que el PIB creixerà un 2'4%, que estarà per sota del 2007

Les xifres del darrer trimestre de 2007 mostren el canvi de cicle en el qual ha entrat l'economia balear: una etapa de desacceleració que comparteix amb la majoria de països del món i que pot afrontar, ja que «l'economia balear té bona salut». Aquestes són algunes de les principals conclusions de l'informe de conjuntura econòmica presentat per Antoni Riera, director del Centre de Recerca Econòmica (CRE) "entitat dependent de Sa Nostra i la UIB.

Riera situa les estimacions de creixement del PIB balear per a enguany en el 2'4 per cent, tres dècimes per sota del tancament registrat en el 2007. Aquesta previsió es troba per davall de la del Govern balear (2'7 per cent), però Riera considerà que no és divergent, ja que tant l'Administració com el CRE coincideixen en el fons de la qüestió, una baixada en el creixement.

El «principal protagonista» d'aquest descens és la construcció. L'obra pública no estarà en condicions de suplir la caiguda de l'obra civil en el proper mig any, encara que no ha de deixar de ser un element «equilibrador», assenyalà Riera. No obstant això, el sector mantindrà un «cert pols d'activitat» gràcies a la «inèrcia» de l'economia. En aquest sentit, recordà que el 2007 s'iniciaren més habitatges que en els darrers anys.

El mercat laboral és on s'ha deixat notar amb més força la desacceleració. I la construcció és l'únic sector que destrueix llocs de feina, destacà el director del CRE. Tanmateix, assenyalà que l'ocupació ha continuat creixent (2'7 per cent), però ho ha fet per sota de l'augment de la població activa (3'9 per cent). Això ha fet incrementar l'atur amb què es tancà el 2007. Preveu que la situació es mantingui enguany fins que no es reequilibri.

En tot cas, la «gran» pregunta és saber si els serveis podran compensar el descens d'activitat de la construcció. Riera afirmà que «aquest sector podria fer front a la davallada de l'activitat constructora». Ho féu basant-se en les dades de creixement dels serveis del 2007 que després de 7 anys tornen a pujar per sobre de la construcció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.