algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

La crisi es desferma en el PP i Estaràs demanarà a Madrid avançar el congrés

Els populars patiren diumenge a les Illes el segon retrocés més important del partit a tot l'Estat

La primera derrota del PP a les Balears en 22 anys ha desfermat una greu crisi interna en el partit poques hores després de conèixer els resultats definitius. La junta directiva regional dels populars es reuní d'urgència ahir vespre a la seva seu per analitzar els resultats i les passes que han de fer. Com a primera mesura, es decidí demanar a la direcció estatal del partit poder avançar el congrés regional, previst en principi per a la tardor, perquè sigui abans de l'estiu.

La presidenta, Rosa Estaràs, es desplaça avui a Madrid per participar en la reunió del comitè executiu estatal que ha de valorar els resultats del 9-M. Allà podria plantejar aquesta qüestió als dirigents del carrer de Gènova. En qualsevol cas, la cúpula de Balears valorà ahir els resultats de diumenge com una mostra que el partit encara no ha resolt la situació després dels comicis autonòmics, insulars i municipals, ni la renúncia posterior de Jaume Matas, per la qual cosa estan disposats a afrontar una renovació profunda. Després de la cita regional, es convocarien els congressos insulars.

La derrota de diumenge té més rellevància per la davallada patida en nombre i percentatge de vots, mentre que en l'àmbit estatal el PP ha augmentat de manera considerable, tot i perdre, per sobre del PSOE. De fet, el PP balear ha patit el segon retrocés relatiu del partit més important de l'Estat, només darrere del de Galícia.

El PP ha retrocedit en percentatge de vots a vuit de les 17 comunitats autònomes. Mentre que en quatre només ho ha fet per unes dècimes -les Canàries, Extremadura, Euskadi i la Rioja-, a les altres el descens és sensiblement més important -Galícia (2'01%), Balears (1'83%), Astúries (1'81%) i Cantàbria (1'71%).

Les Illes i Galícia són els únics feus tradicionals del PP on s'ha produït aquesta davallada de suports. A la resta, amb augments del 5% com a Madrid i al País València, la formació ha millorat de manera considerable els seus resultats fins a aconseguir que en el total de l'Estat el partit hagi incrementat d'un 2'4% els seus vots. El PP ha pujat fins i tot en zones difícils per a ells com Andalusia, Castella-la Manxa o Catalunya.

La preocupació en el si del PP balear és més gran perquè segeueix una tendència negativa nou mesos després de les eleccions autonòmiques, insulars i municipals que provocaren la pèrdua del seu poder a les principals institucions de les Illes. La seva estratègia d'oposició de llevar legitimitat als socialistes per presidir el Pacte, perd força.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.