cielo claro
  • Màx: 35°
  • Mín: 28°
33°

Just els pobles nacionalistes han votat Unitat

En canvi, la coalició fracassa en punts clau com Palma i l'àrea

Q. TORRES. Palma.

Unitat (UM-PSM-Esquerra-Entesa) obtingué diumenge 25.576 vots, un 5'4%, i quedà lluny del diputat. L'experiment sumà els millors resultats als municipis amb presència nacionalista, a la Part Forana de Mallorca, però en molt pocs casos superà el 20% dels vots i les quotes aconseguides per Progressistes (PSM-EU-EV-Esquerra) fa quatre anys, fet que afavorí l'increment del PSOE. Enlloc no fou la força més votada i fracassà en dos punts clau: a les ciutats grans, sobretot a Palma i a l'àrea metropolitana, i a les illes menors, principalment a Menorca.

Els millors resultats d'Unitat s'obtenen a Petra, municipi històric del PSM. Allà, la coalició arriba al 28'2% dels vots i queda com a segona força política, amb gairebé els mateixos suports que hi rebé Progressistes el 2004.

Costitx, amb sis dels set regidors de l'Ajuntament nacionalistes, és on Unitat obté els segons resultats millors, el 24'3% dels vots. Quatre anys enrere, amb Munar de batlessa, UM guanyà les eleccions. Vilafranca (Entesa) també supera la barrera del 20% amb resultats com els de Progressistes el 2004. El seu batle, Jaume Sansó, era candidat al Senat.

El mateix passa en municipis governats per UM, com Ariany o Porreres, on els nacionalistes treuen el 22'3% i el 18'6% dels vots, a prop dels resultats obtinguts per la suma de Progressistes i UM. A Alcúdia, Unitat i EU-EV també es reparteixen els vots trets per Progressistes i UM. Igual que a Artà, Pollença o Campos.

En canvi en municipis amb històrica presència del PSM, com Campanet o Santa Maria, els nacionalistes no canalitzen els vots de fa quatre anys i, com passa a la resta de pobles governats per nacionalistes, això afavoreix creixements del PSOE.

Al poble del candidat Pere Sampol, Montuïri, Unitat frega el 20% dels vots i al de la «número dos» Margalida Miquel, Llubí, s'arriba al 22'4%.

A Palma, Unitat fracassa. Obté només el 3'7% dels vots, just el doble del que aconseguí UM (1'3%) en solitari fa quatre anys, però la meitat del que tragué Progressistes (7'8%). EU-EV obté el 3'1% i l'únic que creix és el PSOE.

Per barris, Unitat just supera la mitjana a zones on es concentra població d'origen mallorquí, amb més vida de poble que no de barri. En cap cas la coalició no suma els vots que per separat havien tingut en el passat el PSM i UM. Sant Jordi és el nucli on Unitat obté més percentatge de vots, un 10'9%. A les passades generals, Progressistes hi tingué el

A la resta de l'àrea metropolitana, on es concentra la majoria de la població, Unitat obté percentatges baixíssims. A Calvià, un 1'74%; a Llucmajor, un 4'31%; a Marratxí, el 3'69%. A les dues ciutats de la Part Forana, els resultats són millors: a Inca assoleix un 6'7% dels vots i a Manacor, el 9'9%.

A les illes menors els resultats de la coalició queden lluny dels de Mallorca (6'2%). A Eivissa, on la presència nacionalista és testimonial, obté l'1'4% de vots. Però a Menorca, on els nacionalistes tenen un partit consolidat i amb presència institucional, el PSM, els resultats no són millors: un 3'3%. En ambdós llocs els electors prioritzen l'eix esquerra-dreta a l'eix nacional.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.