algo de nubes
  • Màx: 18.11°
  • Mín: 13.93°
18°

L'hegemonia del PP balear cau en picat

El PSIB guanya el PP per 366 vots i Antich es referma com a líder d'una formació a l'alça

70670
Francesc Antich era imatge de la felicitat. El 2003 molts el creien acabat com a líder. Ara tots l'idolatren. Fotos:

JOAN RIERA. Palma.

El creixement del PSIB-PSOE va ser espectacular. Fa quatre anys, en ple trauma de l'11-M, els socialistes d'Antich ja tingueren una gran pujada i passaren de dos escons a quatre, però varen quedar uns 30.000 vots per sota del PP. Ahir varen superar el PP per 366 vots, assoliren el 44,12% i mantingueren els quatre diputats. Mentrestant, la coalició Unitat per les Illes es va veure desbordada per l'onada bipartidista i obtingué prop del sis per cent dels sufragis.

Els qui s'ho han de fer mirar són els conservadors balears, que han entrat en una espiral perillosa. Han quedat políticament estancats. Ahir encara pagaren els plats romputs de la fuita de Jaume Matas a Amèrica i de la manera en què han passat a l'oposició. Només així s'explica que una formació tan hegemònica hagi tret pitjors resultats a les Illes que en el conjunt de l'Estat. També pel PP balear arriba l'hora de la renovació, tal volta en paral·lel a la que es pugui produir a Madrid amb Mariano Rajoy, un candidat que després de dues derrotes és molt possible que li arribi l'hora de la retirada.

El fet que ahir Jaume Matas es fes visible devora els seus, un cop tancats els col·legis electorals, no pal·lia el fet que no els hagi ajudat gens durant la campanya. Un altre punt que consolida Antich a la presidència del Govern balear són els excel·lents resultats del PSIB-PSOE a Menorca i a les Pitiüses, que tindran senadors socialistes. El domini que tenia el PP eivissenc s'ha acabat.

Respecte a Unitat per les Illes, els seus resultats són magres. S'han vist desbordats per la voràgine bipartidista, impulsada també per l'absurda sang d'Euskadi. Obtenen, però, més de 25.000 vots. Són uns resultats dignes tenint en compte les circumstàncies i el fet que pràcticament han doblat els d'EU-EV de Marisol Ramírez. Això vol dir que Pere Sampol, encapçalant la unitat nacionalista, ha obert un camí que pot ser molt important per al futur, mentre que si hagués optat per mantenir el PSM dins el Bloc amb EU-EV, com el 2004, ara es trobaria en un laberint sense sortida. Els èxits de la unitat nacionalista hauran d'esperar, però allò cert és que el suport dels partits que la formen és imprescindible per a l'estabilitat d'Antich, gran triomfador de la jornada. S'obre un nou període amb un PP cada cop més debilitat i abocat a canvis importants en el seu pròxim congrés.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.