Devers 300 persones es concentraren ahir, en silenci i sense cap tipus de pancarta, a la plaça d'Espanya de Palma per commemorar el Dia internacional de la dona, acte que fou interromput per la Policia Nacional que identificà gran part dels participants perquè, segons s'explicà, era una concentració no autoritzada.
Poc abans de les dotze del migdia, els agents de Policia ja havien començat a identificar les persones congregades a la plaça, la qual cosa provocà una gran irritació i malestar entre els ciutadans.
La concentració convocada per la Plataforma per la Igualtat substituí la tradicional manifestació que des de fa més de 25 anys se celebra el 8 de març, Dia internacional de la dona. Aquest acte fou prohibit per la Junta Electoral Provincial dimecres passat, arran d'una denúncia del Partit Popular, que no considerava apropiat fer manifestacions de cap tipus coincidint amb la jornada de reflexió electoral.
La portaveu de la Plataforma, Elena Herrero, explicà que si bé la manifestació no estava autoritzada, sí que era possible concentrar-se «pacíficament i silenciosament, com hem fet nosaltres».
La Policia Nacional desplegà durant la concentració més de quinze agents a la plaça d'Espanya. Les forces de l'ordre convidaven els participants a dissoldre's amb frases com «circulin», «no es reuneixin en grups de més de vuit» o «dispersin-se», alhora que demanaven el DNI als assistents que persistien a mantenir l'acte.
De fet, els agents identificaren alguns rostres coneguts de la vida política i sindical que seguien, a títol personal, la convocatòria. Fou el cas del secretari general de CCOO, Josep Benedicto; de Pep Juárez, secretari d'Acció Sindical de la CGT i del director general d'Immigració, Manolo Cámara.
També hi eren, a títol personal, la directora de l'Institut de la Dona, Lila Thomàs; la candidata al Congrés per EU-EV, Marisol Ramírez; Pere Polo, de l'STEI-i; el president del Consell de la Joventut, Rafel Sedano; el diputat d'EU i conseller del Consell de Mallorca, Miquel Rosselló; el secretari general d'Els Verds, Antoni Esteve, i una nombrosa representació de dones membres de les entitats que integren la Plataforma per la Igualtat.
Agustina Canosa, de Comissions Obreres, molt molesta per l'actitud policíaca, demanà als agents que també anassin a identificar tots aquells que es reunien en misses o en partits de futbol. Els participants no cridaren cap lema, sols feren un petit intent de mostrar una pancarta però no acabaren de d'estendre-la. Tampoc no portaven cap classe d'adhesiu ni res que pogués pertorbar la jornada de reflexió, ni que es pogués relacionar amb cap partit polític.
Sí que hi havia un grup de joves que exhibien dues petites banderes de color lila, color lligat al moviment feminista.
El moment més tens de la concentració es va viure quan la Policia Nacional reclamà a Manolo Cámara que s'identificàs. Mentre els agents apuntaven les seves dades, Cámara afirmava que tota aquella situació era «un abús contra la ciutadania» per part del delegat del Govern, Ramon Socias, a més d'afirmar: «Jo, aquí, denuncii aquests fets».
Un dels comandaments policíacs assegurà a Cámara que els agents havien actuat de «manera molt elegant i correcta» comunicant als participants que la concentració estava prohibida i «convidant-los» a dissoldre's.
Pere Polo, membre de l'STEI-i, qualificà la situació de «demencial» i denuncià que les concentracions per reclamar drets «s'utilitzin políticament».
Després de gairebé tres quarts d'hora de discussions amb la Policia, els assistents s'uniren en un minut de silenci que finalitzà amb un fort aplaudiment, en memòria de les dones mortes per violència masclista i pel «company» assassinat per ETA, l'exregidor socialista Isaías Carrasco.
Per la seva banda, des de la Delegació del Govern insistiren que la Policia «tan sols havia fet la seva feina», que era identificar els participants en una concentració que la Junta Electoral Provincial havia prohibit. La multa per a aquestes persones pot arribar fins als 300 euros.