M.QUES/ E.P. Palma.
Les denúncies de pares cap als seus fills han crescut més d'un 30% el darrer any, una dada que reflecteix l'increment espectacular d'aquest fenomen emergent registrat en l'àmbit familiar, que s'ha denominat «síndrome de l'emperador» i que consisteix en el tracte agressiu dels fills menors de 18 anys cap als seus pares. Són dades que es donaren a conèixer ahir per part del president de la Fundació O'Belén, Emilio Pinto, durant el IV Congrés internacional sobre trastorns del comportament en menors que es du a terme a Palma.
Pinto indicà que les denúncies de pares contra els fills és un dels recursos que tenen les famílies perquè els menors que pateixin «un trastorn de comportament greu, i als qui estableixin un diagnòstic», puguin ser ingressats en un centre terapèutic. Segons explicà, l'altra manera que existeix perquè els menors amb una actitud que és «immanejable pels pares» puguin ser ingressats en un centre és lliurant a la comunitat autònoma la guarda dels seus fills.
Davant d'això, considerà necessari cercar una «línia adequada» perquè els pares puguin ingressar-los en aquests centres, per a la qual cosa cal un canvi de l'actual legislació.
Per la seva banda, el fiscal de menors del TSJB, José Díaz Cappa, participant al Congrés, explicà que «la Fiscalia de Menors del Tribunal Superior de Justícia balear registra unes 4.500 diligències preliminars per delictes comesos per menors en l'actualitat, fet que suposa un augment del percentatge del 260% respecte a 2001, primer any d'aplicació de la Llei del menor, quan se n'assoliren unes 1.250, i destacà que «l'augment considerable» fou entre 2001 i 2004.
Tanmateix, afirmà que això «no implica necessàriament l'existència de fets delictius greus, ni tampoc que aquests acabin amb una resolució judicial que condemni un menor».