algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
23°

Els hotelers illencs asseguren que venen places però a cop d'ofertes

Als empresaris els preocupa la rendibilitat davant l'augment de costs

ELISA DOMÈNECH. Enviada especial a Berlín.

Els hotelers mallorquins no poden negar que afronten la temporada amb «més tranquil·litat» que altres anys perquè les previsions dels touroperadors sembla que són bones, similars o fins i tot una mica superiors a l'exercici anterior. Tot i així, el president de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), Antoni Horrach, recorda que la major part de les vendes que es realitzen ara tenen descomptes per reserva anticipada (els anomenats early bookings) que s'acumulen a d'altres com els de set nits pagant-ne sis.

Aquest tipus d'ofertes fa anys que formen part dels contractes entre majoristes i hotelers, però a aquest factor enguany s'hi suma l'augment dels costs tant de productes bàsics com d'energia. La conjunció d'aquests elements fa que els hotelers tornin a patir per la seva rendibilitat, després d'un 2007 en què pareixia que començava a recuperar-se.

Els increments en els preus dels contractes amb els touroperadors, d'entre un 3'5 i un 3'8 per cent, no han pogut compensar l'augment de l'Índex de Preus del Consum (IPC), que tancà l'any en un 4'4 per cent. «L'hoteler que millor estructura de costs i més sinergies de grup tingui ho suportarà millor», assenyalà Horrach en aquest sentit. «Qui millor ho faci tindrà com a molt uns resultats com els de l'any passat», afegia el president de la FEHM com a conclusió.

Per evitar una eufòria desmesurada, a poques setmanes de l'inici de la negociació del conveni col·lectiu d'hostaleria de Balears, els hotelers llancen un missatge clar: «Vendre més no significa guanyar més».

Antoni Horrach qualificà ahir de «bona i innovadora» la iniciativa del Govern balear de repetir l'envelat amb la mostra de cultura i tradició de Madrid al centre de Berlín el pròxim juny. «És bo que es continuïn promocionant les Illes Balears en el que és el seu mercat principal i es faci a més a través d'iniciatives que volen desestacionalitzar», digué el president de la FEHM.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.