nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

L'Ib-Salut xifra en uns 30 milions les «inassumibles demandes» dels metges

El sindicat apunta un seguiment de vaga del 81% i l'Administració el redueix al 31'5%

El Servei de Salut (Ib-Salut) xifrà ahir en uns 30 milions d'euros la despesa que suposaria complir «les inassumibles demandes» del Sindicat Mèdic, que han motivat la vaga dels facultatius de la xarxa pública de Balears.

Segons explicà el director general del Servei, Josep Pomar, complir les demandes «desorbitades» del Sindicat, relacionades amb la millora del preu de l'hora de guàrdia i complements d'insularitat per als metges de Menorca i d'Eivissa, requeriria uns 22 milions d'euros pel primer concepte i uns 8 milions d'euros pel segon.

Pomar féu aquestes declaracions en la roda de premsa oferta per donar a conèixer les dades de seguiment del segon dia de vaga, que l'Ib-Salut qualificà de lleugerament més elevat, un 31'5%. Coincidí amb el Sindicat Mèdic que també «hi havia hagut un petit increment del seguiment», tot i que segons aquest s'arribà al 81%.

El director assistencial de l'Ib-Salut, Luis Alegre, afirmà que ahir foren un total de 650 els facultatius que seguiren l'aturada, davant els 627 que ho feren dilluns. A Son Llàtzer ahir eren 138 els doctors en vaga, en lloc dels 144 de dilluns, mentre que a Son Dureta ahir hi havia 170 metges en vaga, dels quals 104 eren Metges Interns Residents (MIR).

En relació amb les consultes, dilluns en foren suspeses o reprogramades un total de 3.250 d'especialistes, el 50% de les d'Atenció Primària i es cancel·laren 90 intervencions quirúrgiques. Tal com va recalcar Alegre, els efectes de l'aturada repercutiran en la nòmina dels metges que l'han secundada. Encara hi ha previstes noves jornades de vaga per als dies 12, 13 i 25 d'aquest mes en hospitals i uns 70 centres sanitaris illencs.

Pomar lamentà els «perjudicis» que la vaga està causant als ciutadans i assegurà que l'Ib-Salut realitzarà els «esforços necessaris» per pal·liar-ne les repercussions. Per part seva, el president hospitalari del Sindicat Mèdic, Miguel Lázaro, demanà a l'Administració que es posi en contacte amb el sindicat per traçar «canals de comunicació i viabilitat» a les reivindicacions dels metges i afirmà que l'SMLB «està obert al diàleg» per consensuar les propostes i una sortida al conflicte.

Lázaro afirmà que és responsabilitat del Govern prioritzar la salut i recordà que aquesta «té un cost». Assenyalà que no és problema dels metges que l'Executiu no tingui diners per fer front a les demandes i recalcà que, en aquest cas, «mai no es podria negociar res» i que «si no hi ha pressupost, és hora que s'adonin que cal posar diners a la caixa».

D'altra banda, el secretari general del sindicat, Isidre Torres, afirmà que el sentiment dels metges era «agredolç» pels bons resultats de les mobilitzacions i perquè l'aturada afecta els ciutadans i allarga les llistes d'espera. Torres rebutjà les al·lusions al caràcter polític de la vaga que s'han fet des de certs sectors, ja que les reivindicacions «són de caràcter professional i qui les han polititzades han estat els polítics», i recordà que altres comunitats de diferents colors polítics també estan en vaga.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.