algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 18°
18°

«Volem evitar que el PSOE hagi de pactar amb partits de dreta»

Gómez (EU-EV) defensa les Illes davant els «abusos històrics»

Q.TORRES. Palma.
José Manuel Gómez (Maó, 1961) és el candidat al Senat per Mallorca en representació de la coalició Esquerra Unida-Els Verds. És d'Els Verds. Fou director general durant el primer Pacte de Progrés i ara és el regidor d'Habitatge de Palma.

"Què es pot fer des de Madrid perquè l'habitatge deixi de ser un problema?
"El primer que cal fer és prendre l'habitatge com a problema estructural. Això implica modificar la Constitució perquè el dret a l'habitatge sigui un dret fonamental i no un simple principi rector de la política social i econòmica. El segon és desenvolupar legislativament aquest dret. A partir d'aquí es podrien prendre mesures més intervencionistes per atacar el problema real, que és el preu, reduint el pes de l'habitatge lliure i augmentant el de promoció pública o amb límits de preu. Construir és barat, el problema és que al preu final s'hi sumen guanys d'intermediaris, beneficis industrials i una càrrega impositiva que hauria de ser més progressiva.

"Vós sou d'Els Verds, però sempre us proposen els d'Esquerra Unida.
"Som d'Els Verds. Des de fa molts anys he militat en l'ecologisme, però sempre he tingut molta sensibilitat pels problemes socials a l'esquerra de la socialdemocràcia.

"Trobau que ho ha fet bé Pere Sampol com a senador?
"Pere Sampol, com a senador autonòmic a proposta del Bloc, ho ha fet raonablement bé en el poc temps que du.
"L'objectiu d'EU és condicionar el PSOE?
"Sí. Rompre el bipartidisme i arrossegar el PSOE cap a postulats d'esquerra social. Això vol dir evitar, sobretot, que el PSOE hagi de pactar amb partits de dreta o centredreta i que una majoria social d'esquerres, necessitada d'atenció, quedi òrfena.

"Us fa por el vot útil?
"No, perquè tenim la tesi que nosaltres som el vot útil per rompre aquest bipartidisme i perquè la majoria social d'esquerres tengui algú que la defensi en el conjunt de l'Estat i aconsegueixi del PSOE polítiques més socials
"Què canviaríeu del Senat?
"El Senat s'ha de reformar perquè sigui una autèntica cambra de representació territorial. Això implica una redistribució dels escons per accentuar-ne el caràcter representatiu. Aquesta hauria de ser una primera passa cap a l'estat federal.

"Què us agradaria defensar a la cambra alta?
"Sobretot, el reconeixement pluricultural, plurilingüístic i plural de la societat espanyola. En segon lloc, voldria defensar concretament les Balears davant alguns abusos i oblits històrics.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.