algo de nubes
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°
10°

El Govern vol que es declari la serra de Tramuntana Reserva de la Biosfera

El projecte de la Conselleria de Medi Ambient encara es troba en fase embrionària

88392
L'espai de la serra de Tramuntana té un gran valor paisatgístic natural.

La Conselleria de Medi Ambient està estudiant la possibilitat de demanar a la Unesco que declari la serra de Tramuntana com a Reserva de la Biosfera, segons ha pogut saber aquest diari. Aquest projecte encara es troba en una fase embrionària i abans de sol·licitar-ho tenen previst reunir-se amb el Consell de Mallorca, els municipis afectats i els propietaris de les finques.

El conseller Miquel Àngel Grimalt considera que «és una bona idea per donar encara més prestigi a la serra de Tramuntana» i turísticament creu «que seria un atractiu molt important per a Balears». El titular de Medi Ambient explica que «la serra de Tramuntana ja té un grau elevat de protecció, però amb la declaració de Reserva de la Biosfera aconseguiria més ajuts, la qual cosa permetria mantenir-la en millor estat i gestionar-la correctament».

La serra de Tramuntana té mèrits de sobra per ser declarada Reserva de la Biosfera. Es tracta de l'alineació muntanyosa més gran de Mallorca, amb desnivells que van des del nivell de la mar fins a la cota màxima de 1.445 metres que assoleix el puig Major. En aquesta serra es poden contemplar sorprenents paisatges formats amb materials intensament càrstics. Destaquen les coves i les grans depressions.

L'aigua n'és una altra de les protagonistes, ja que n'és la principal via d'entrada a les fonts, de recàrrega dels aqüífers i permet mantenir ecosistemes com el de l'Albufera i l'Albufereta. A més, no s'han d'oblidar les fonts Ufanes, que és monument natural, i els embassaments del gorg Blau i de Cúber.

Un altre dels elements de major valor de la serra de Tramuntana són els seus hàbitats naturals, on sobreviuen nombroses espècies animals i vegetals endèmiques. Les oliveres constitueixen l'element paisatgístic més característic de la Serra, mentre que l'alzinar és el bosc més desenvolupat i els boscos de teixos representen un valor natural paisatgístic importantíssim, ja que són un dels pocs que queden a Mallorca.

No menys importants són els seus valors arqueològics i etnològics, entre els quals s'han de tenir en compte els poblats prehistòrics o nombroses obres en sec lligades a les activitats econòmiques que s'han desenvolupat, respectivament.

Aquests són només alguns dels nombroses valors que té la serra de Tramuntana i pels quals Medi Ambient considera que s'hauria de declarar Reserva de la Biosfera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.