nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Unitat reclamarà les competències en immigració per aplicar un model propi

Sampol aposta per serveis socials «per a tots» i pactar les normes de convivència «entre tots»

LL.P. Palma.

Unitat per les Illes s'ha proposat reclamar les competències en immigració per al Govern autonòmic, amb els recursos suficients per poder aplicar un model propi que estaria fonamentat en «una política d'integració basada en la interculturalitat integradora i que asseguri la cohesió social».

El candidat d'Unitat al Congrés, Pere Sampol, explicà ahir aquesta qüestió entre les propostes de la candidatura per a la gestió del fenomen migratori i de la diversitat cultural. Sampol explicà la importància del nombre de residents a les Illes i la seva gran diversitat d'origen. A més, considerà que «és fruit del progrés econòmic d'aquest país, i l'hem de poder gestionar de manera adequada, aplicant-hi un model propi». «Les Illes Balears són una terra oberta, d'acollida, i ho han de continuar sent», apostà.

Segons explicà el cap de llista al Congrés, el model propi que planteja Unitat per les Illes té dues vessants. D'una banda, Sampol vol que «els serveis socials arribin a tots els residents de les Balears, amb independència d'on hagin nascut», Per aquest motiu, aposta per incrementar els recursos públics destinats als serveis bàsics com l'habitatge, l'educació o la sanitat.

D'altra banda, la candidatura nacionalista considera que les normes de convivència s'han de «pactar entre tots: tothom, nouvinguts inclosos, ha de respectar el nostre sentit de la democràcia, la igualtat entre homes i dones i el caràcter laic de la nosra societat, i s'han de sentir compromesos amb la nostra llengua i cultura».

En aquest sentit, Sampol subratllà que el català ha de ser un instrument per a la integració i la cohesió social, ha de tenir la consideració de llengua comuna de tots els ciutadans de les Illes Balears, vénguin d'on vénguin».

En nombroses ocasions durant aquest període electoral Pere Sampol ha recordat el seu compromís amb els drets dels residents a l'Arxipèlag d'origen extracomunitari, i en aquest sentit hi ha la seva iniciativa, com a senador autonòmic, perquè la Cambra Alta aprovàs una proposta per ampliar els descomptes aeris i marítims a aquestes persones estrangeres. Actualment, només poden accedir als descomptes els residents a les Illes de nacionalitat espanyola o dels països de la Unió Europea.

D'altra banda, la candidatura d'Unitat per les Illes rebé ahir el suport de Saïda Saddouki, la traductord'origen magribí que denuncià l'any passat que havia estat discriminada per agents de la Guàrdia Civil pel fet d'haver-s'hi adreçat en català.

Sobre les propostes d'Unitat en immigració, Saddouki manifestà que «els nouvinguts som persones normals i tenim dret de formar part d'aquesta societat. Aquestes propostes -les d'Unitat- em semblen molt positives, perquè a mi el català m'ha ajudat a integrar-me a Mallorca. S'han d'acabar les discriminacions, que l'únic que fan és posar-nos més difícil la immigració».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.