algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
23°

Cort recorda el batle Darder 71 anys després del seu afusellament

Un llibre repassa la trajectòria professional i política del republicà

Just quan es compleixen 71 anys de l'afusellament del darrer batle republicà de Palma, Emili Darder Cànaves (1895-1937), Cort fa el seu particular homenatge al metge i polític assassinat amb la presentació d'un llibre sobre la seva trajectòria professional i política.

L'historiador Arnau Company és l'autor d'aquesta publicació que es presenta avui a les 12 hores al castell de Bellver, el mateix indret on va estar empresonat el 1936. Catorze anys després que l'Ajuntament de Palma declaràs Darder fill il·lustre de la ciutat, a la fi avui el dirigent d'Esquerra Republicana Balear farà part també de la col·lecció de Biografies de mallorquins, com la resta de personatges reconeguts per Cort.

Segons Company, és una anàlisi cronològica sobre la figura del regidor que presidí la Comissió de Sanitat i la d'Educació. L'historiador repassa des de la seva infància fins al seus estudis de medicina i com a analista, una vocació que el marcarà tota la vida, també en la política.

El seu compromís social és un dels elements clau de la publicació editada per Miquel Font. «El maig de 1923 consolida l'Associació per la Cultura de Mallorca, que deixarà el gener de 1926», explicà Company. «A partir d'aquí assolirà un prestigi social important». I afegí que «Darder mostra una gran preocupació pels sectors populars i el seu ideari recull el pensament dels països més avançats».

Regidor del Partit Republicà Federal de Mallorca i membre fundador d'Acció Republicana de Mallorca, que derivà més tard en Esquerra Republicana Balear, Emili Darder fou detingut el 20 de juliol de 1936.

«El consell de guerra va ser una vergonya, fins i tot el fiscal demanava 20 de presó», assegura Company. Res no hi valgué i set mesos després fou afusellat al cementeri de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.