cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 10.54°
10°

«Un ordinador aliè enregistra totes les nostres recerques al Google»

Artemi Rallo, director de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades

X.G.Z. Palma.

Artemi Rallo (Castelló, 1965) és l'actual director de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, una entitat que en els seus 13 anys de vida s'ha constituït com la màxima autoritat de l'Estat espanyol dedicada a la protecció de la intimitat i de les dades personals. Ahir Rallo participà a Palma en les II Jornades de protecció de dades de caràcter personal i seguretat en la informació.

-Explicau-nos què significa protegir les dades personals.

-L'agència inspecciona i sanciona les entitats públiques i privades que violen la llei de protecció de dades. L'objectiu és impedir que s'utilitzi la informació personal d'algú sense el seu consentiment.

-Quines pràctiques sancionau?

-Hi ha infraccions clàssiques, com les d'entitats bancàries que tenen fitxers de morosos desfasats o empreses de telecomunicacions que envien publicitat amb fitxers personals que no poden emprar. Més recentment, han arribat moltes denúncies per les càmeres de videovigilància, perquè el límit entre la seguretat i el control indegut no està clar. Per això cal complir el reglament de manera escrupolosa i perseguir les infraccions.

-A Balears s'apliquen moltes sancions?

-El 2006, si no record malament, no imposàrem cap sanció a empreses privades de Balears, i només un parell a l'Administració pública.

-Aquí no s'infringeix el reglament?

-Una de les principals raons que dóna lloc a aquesta situació és la manca de consciència que hi ha a Balears sobre el respecte a drets fonamentals com la intimitat i el domini sobre les dades personals. Això fa que directament no es denunciïn moltes infraccions.

-Quins efectes pot tenir sobre un ciutadà la infracció dels seus drets personals?

-Els efectes poden ser subjectius. Quan una persona és gravada per una càmera sense el seu consentiment, pot ser molt traumàtic per ella, mentre que a d'altres no els importa. Però si arribam a ca nostra i veiem un anunci a l'escala de l'edifici que diu que devem doblers des de fa mesos, això pot tenir conseqüències molt més directes que ja no són tan subjectives.

-La revolució tecnològica ha afectat gaire la protecció de dades?

-Fixi's que, per exemple, tot el que cercam al Google queda enregistrat en un ordinador aliè per qüestions de seguretat. La gent no ho sap i segurament a molts no els faria gens de gràcia saber que un ordinador guarda totes les seves cerques, en teoria, per seguretat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.