algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
23°

El Govern retalla el nombre de polseres antimaltractament per falta d'acceptació

A l'actualitat, tan sols 10 dones de les Balears empren aquest sistema telemàtic de vigilància

MARIA QUES. Palma.

La consellera d'Afers Socials, Josefina Santiago, explicà que el Govern ha decidit retallar el nombre de polseres antimaltractament a la meitat -abans n'eren 50 i ara en seran 25-, a causa de la «manca d'acceptació que té aquest sistema de vigilància». Santiago va assenyalar que a l'actualitat hi ha 10 dones illenques que utilitzen aquest sistema «antimaltractadors», la posada en marxa del qual depèn d'una ordre judicial.

«No es tracta d'una cosa voluntària que puguin demanar la dona o l'Administració pública: cada polsera ha de ser acceptada per la víctima i pel presumpte maltractador i l'assignació també depèn de les ordres judicials», explicà la consellera. També s'ha de tenir en compte l'elevada despesa, quasi mig milió d'euros, tot i que Santiago remarcà que «si ha de fer que les dones se sentin més segures, no les retirarem».

La consellera explicà que les usuàries se senten més tranquil·les quan saben que l'agressor està controlat. «És un mecanisme de control i prevenció, perquè si l'agressor s'acosta a la víctima, l'alarma s'activa i la Policia s'hi presenta». En un futur, aquest mecanisme ha d'estar a càrrec de la futura conselleria de justícia, perquè és un jutge qui l'ordena. No ha d'estar a càrrec de l'Institut de la Dona. També s'ha de destacar que tan sols Madrid i Balears estan emprant aquest sistema de control i vigilància.

I aquest control permanent, és una de les principals causes de rebuig que manifesten algunes dones víctimes de violència masclista, ja que consideren que «durant molts d'anys han estat controlades pels seus agressors i no volen seguir sentir-se vigilades per poder ser lliures», indicà la cap d'Afers Socials.El mecanisme és complex i requereix que el sospitós dugui sempre posada la polsera transmissora, que és detectada per la de la víctima si aquest s'hi aproxima a una distància d'entre cent i dos-cents metres. En el cas que l'home es llevi la polsera, un dispositiu posa en marxa un sistema d'alarmes situat en el servei d'emergències 112.

Per la seva part, l'afectada ha de dur posada sempre la seva unitat de notificació, que és similar a un busca i que detecta si l'agressor s'hi acosta. Aquest mecanisme de seguretat és activat quan hi ha intervenció judicial, per tant, després d'haver-hi agressió. La responsable autonòmica assenyalà que «la lluita contra la violència de gènere és transversal i serà liderada per l'Institut de la Dona».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.