algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Greenpeace denuncia la contaminació de Son Reus penjant-se a la incineradora

Els ecologistes demanen un canvi global del Pla director de residus de Mallorca

100696
A les 7.30 del matí els activistes iniciaren la seva acció de protesta. Despenjaren una gran pancarta.

Un grup d'activistes de Greenpeace es penjaren ahir dematí a la façana de la planta incineradora de Son Reus, per protestar contra el que ells anomenen «l'agent més contaminant de les Illes Balears».Per això, quan eren les set i mitja del matí, col·locaren una gran pancarta de 120 metres quadrats que deia: «Cremar fems contamina», amb l'objectiu de cridar l'atenció sobre els «efectes nocius» per a la salut pública que, segons els activistes, produeixen els gasos derivats d'incinerar els residus.

La incineradora de Son Reus és un dels punts negres inclosos en la llista dels 100 focus més contaminants que ha elaborat Greenpeace per a tot l'Estat espanyol, en una campanya que s'anomena «Qui és que contamina?». Segons el ecologistes, «els efectes contaminants d'aquesta incineradora són encara pitjors que en altres plantes semblants, perquè un gran percentatge de residus que es cremen tenen un origen urbà i no es preveu cap procés progressiu de reciclatge».

«Cremar fa doblers. Aquí hi ha una empresa que obté guanys econòmics gràcies a la incineració dels residus que Mallorca produeix. Per posar fi a tot això, és evident que hi ha d'haver voluntat política. Mentre hi hagi gent que s'enriqueixi cremant el fems que altres produeixen, no es tancarà Son Reus», assegurà Julio Barea, portaveu de l'organització. Quan eren les nou i mitja del matí, feren acte de presència a les dependències de la planta incineradora la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Julve, i el director insular de Gestió de Residus, Guillem Riera. Representants de Greenpeace i polítics varen mantenir una reunió que es va allargar fins a migdia.

Un cop hagué acabat aquest encontre, les opinions d'uns i altres eren diferents i, fins i tot, contraposades. Riera assegurà que «Greenpeace ha volgut fer un acte sense tenir coneixement de causa. Nosaltres els hem posat sobre la taula què és allò que fem i cap on volem que evolucioni la gestió de residus a Mallorca. Ells han vengut a veure'ns amb les mostres d'una incineradora de Londres, cosa que, evidentment, no serveix per a Mallorca».

Greenpeace rebaté això afirmant: «No hi ha cap lloc del món on funcioni una incineradora que no contamini. Senzillament, perquè encara no s'ha inventat cap sistema de tractament de residus mitjançant la crema que no llanci gasos contaminants a l'atmosfera. El que demanam és un canvi global en el Pla director de residus de Mallorca».

D'horabaixa, l'organització ecologista emeté un comunicat en el qual feia esment de la reunió mantinguda amb Julve i amb Riera. Deien: «El Consell Insular no ha mostrat gens d'ànim negociador i el seu únic objectiu ha estat defensar el Pla director de residus. S'han negat a qualsevol tipus de modificació que suposi apostar per la reducció de la generació de fems, la recuperació i el reciclatge dels residus (...). La consellera ha entregat a Greenpeace, com a informació científica, el resultat de dues mostres puntuals recollides pel mateix Consell i per l'empresa Tirme, que no preveuen la independència necessària perquè tenguin objectivitat i, per tant, validesa científica».

A parer dels ecologistes, allò ideal seria que a Mallorca s'incrementassin els índexs de compostatge i de reciclatge que, ara mateix, «funcionen en uns percentatges ridículs». «El mateix Consell ha reconegut que la recuperació de la matèria orgànica no arriba a l'1 per cent», comentà Barea. «La mateixa consellera ha reconegut que part de les escòries que es produeixen a Son Reus acaben a la cimentera Cemex de Lloseta. Això confirma que el Consell permet que la contaminació s'estengui a la resta de l'Illa mitjançant el ciment i els materials de construcció», assegurà el portaveu de l'organització. Els ecologistes també alertaren de «la possible reutilització dels residus per a obra civil, com és el cas de les carreteres. Això i l'ampliació de Son Reus agreujaria encara més la situació i demostraria la falta de voluntat política per resoldre aquesta problemàtica».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.