cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.32°
17°

La Fundació Antoni M. Alcover, passió per l'apòstol de la llengua

La seu provisional de l'entitat cultural es troba al Molí d'en Polit

En determinats cercles, parlar de Manacor condueix automàticament a pensar en Mn. Antoni Maria Alcover, Santa Cirga, les rondalles, el Diccionari... l'amor abrandat per la llengua nostrada, en definitiva. I cau pel seu pes que sigui així. Però, de manera estranya i curiosa, en aquesta ciutat del Llevant de Mallorca, fins fa pocs anys no existia un lloc concret destinat a servar la memòria d'un dels seus fills més il·lustres, conrador de les paraules i impulsor del recull lexicogràfic més important de la llengua catalana.

Així doncs, heu de creure i pensar, i pensar i creure, que l'any 1999 l'Ajuntament manacorí, «conscient de la grandesa d'Antoni M. Alcover i Sureda i de la seva obra, acordà crear una Fundació Pública amb el seu nom que sigui acte d'homenatge, mostra dels seus records, estímul d'estudi i ciència, manifestació d'afecte cap a la nostra terra i els nostres valors i llavor d'un gran arbre de cultura i harmonia».

Actualment, la seu de la Fundació -ubicada al casal de Can Socorrat- està en obres, per tal de convertir-la en un gran centre dedicat, per una part a l'estudi de l'alcoverisme i, de l'altra, a la difusió de la seva magna obra, especialment de les rondalles i del Diccionari. Mentre, de manera provisional, el Molí d'en Polit aixopluga les activitats de la Fundació i allà ens rep la seva directora, Magdalena Gelabert, una dinàmica manacorina llicenciada en filologia catalana i apassionada per tot allò que tingui relació amb la figura, l'obra o l'esperit del mossèn de Santa Cirga.

Magdalena ens explica que dins la relació de béns inventariada hi ha els cinc-cents llibres provinents dels hereus del mossèn, entre els quals hi ha obres d'història, de literatura, bíblies, religió i biografies religioses.

La part museística està integrada per quadres pintats per Alcover, fotografies, títols i diplomes. Així mateix, hi ha mobiliari divers que utilitzà el filòleg manacorí, com són la taula i el bufet, un pupitre de sobretaula, i altres petits objectes com un quinqué, un reposaplomes, un tinter metàl·lic o un mapamundi d'esfera amb suport. També conserven les calaixeres tipogràfiques utilitzades per fer el Diccionari, comprades juntament amb una linotípia a Gràfiques Miramar. Igualment tenen dues calaixeres originals, de les sis que serviren per contenir les cèdules lexicogràfiques, la resta de les quals és a l'Arxiu del Regne de Mallorca.

Amb tot això, i més materials que la Fundació arreplega dia a dia, crearan els diversos espais que mostrarà la seu de Can Socorrat, una vegada estiguin llestes les obres, suposadament d'aquí a dos anys.

Endemés de les sales ja esmentades, també hi ha el projecte d'ubicar-hi una biblioteca monogràfica, dedicada a replegar tot el material que va escriure Alcover amb totes les edicions possibles, així com els estudis que parlin d'ell o de la seva obra. Serà una biblioteca especialitzada, oberta a la consulta dels estudiosos de la biografia o l'obra alcoveriana. En estar a punt, no ho dubteu, hi tornarem retre visita.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.