algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
28°

Els preus dels aliments a Balears han crescut un 7'4 per cent el darrer any

Pa, llet i preparats de llegums i hortalisses són els productes amb increments més elevats

Els aliments i les begudes no alcohòliques són els productes que han patit un major increment del preu a Balears durant el darrer any, un 7'4 per cent, segons les dades del gener publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta xifra se situa quatre dècimes per damunt de la mitjana de l'Estat (7 per cent). Entre els aliments amb creixements més elevats hi ha el pa, que ha pujat un 13 per cent; la llet, que ho ha fet a prop del 29; o els preparats de llegums i hortalisses en un 10'4 per cent.

En l'anàlisi de l'IPC interanual, el preu del transport també ha crescut per sobre el 7 per cent, seguit de l'ensenyament que ha augmentat un 5'7 per cent i els hotels, bars i restaurants un 4'8 per cent. Pel que fa a la mitjana estatal, la inflació en el transport encapçala els increments (7'7 per cent), per darrere hi ha els aliments (7 per cent), l'habitatge (5'3 per cent) i els hotels, bars i restaurants (4'8 per cent). Malgrat aquests creixements, l'IPC interanual a Balears se situa el gener en el 3'8 per cent, una dècima per sota la xifra registrada durant el mes anterior. Per contra, al conjunt l'Estat creix una dècima, fins al 4'3 per cent.

En conèixer les dades els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, demanaren que s'estableixi una clàusula de revisió salarial d'eficàcia plena en tots els convenis. L'objectiu és aconseguir que els treballadors no perdin poder adquisitiu com a conseqüència de la inflació. A més, recomanen posar en marxa mesures per assegurar la transparència en la formació de preus, en especial, al sector serveis i en la distribució i comercialitzció d'aliments.La dada positiva arriba en la comparativa entre el gener i el desembre. Els preus a Balears davallaren un 0'4 per cent i en el conjunt de l'Estat un 0'6 per cent (per primera vegada des de juliol) i a totes les comunitats. Les rebaixes propiciaren aquesta davallada i feren descendir els preus de vestit i calçat un 9'4 per cent i del parament de la llar un 1'3 per cent a les Balears.

La Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas) espera que la tendència continuï en la línia del gener. Així, creu que «l'inesperat bon comportament» d'alguns productes, unit a la revisió a la baixa del preu del petroli, han donat lloc a un descens en les previsions de la inflació. La moderació que es preveia pel mes de març es podria avançar al febrer i mantenir-se fins a final d'any.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.