nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Els universitaris tarden 5 anys a cobrar un salari brut de 1.400 euros

La diferència de sou entre homes i dones s'accentua amb els anys

E.DOMÈNECH. Palma.

El salari mitjà brut mensual dels titulats espanyols, cinc anys després d'haver-se graduat, és d'uns 1.416 euros, segons una macroenquesta elaborada per ANECA (Agència nacional d'avaluació de la qualitat i acreditació) entre 48 universitats espanyoles, entre elles la de les Illes Balears. L'enquesta, que analitza la inserció laboral dels titulats superiors, reflecteix que tant a cada una de les branques de coneixement com en el conjunt d'aquesta, es dóna una significativa evolució salarial entre el sou que els titulats van obtenir en el seu primer lloc de feina, prop de 762 euros, i el que tenen a l'actualitat.

L'informe d'ANECA destaca que les dones cobren uns 120 euros menys que els homes en la seva primera feina i, hi ha més diferències en les carreres de les àrees tècniques, de salut o ciències. Ara bé, aquesta desigualtat s'accentua amb els anys, i el col·lectiu femení arriba a cobrar una mitjana de 268 euros menys, que en carreres tècniques de cicle curt supera els 300 euros.

Entre les conclusions de l'enquesta, ANECA assenyala que recórrer a l'entorn social o a contactes personals pareix esser la manera més efectiva per trobar feina, tant pels recent titulats com pels graduats amb experiència laboral. En termes generals, els homes mostren menys dificultats per trobar-ne que no les dones. De la mateixa manera, els graduats en àrees tècniques i de salut es col·loquen amb major facilitat que els d'altres branques.

Els resultats sobre les condicions en el primer lloc de feina revelen que els titulats de cicle llarg en àrees tècniques o de salut són els que obtenen una ocupació de més hores i, en el cas dels tècnics, com arquitectes o enginyers, també contractes més estables i salaris superiors.

El 61 per cent de titulats han obtingut un contracte indefinit o són funcionaris cinc any després de l'obtenció del títol. I els percentatges superiors de graduats satisfets amb la seva feina pertanyen a carreres de cicle curt de Salut o d'Educació.

En referència als salaris bruts mensuals, els treballadors amb titulacions tècniques i de cicle llarg de salut, economia i empresa tenen salaris majors. Mentre, els de cicle curt de ciències socials i economia i empresa ocupen les darreres posicions. Per sectors, aquells en els quals s'aconsegueix cobrar més són els de l'energia i la indústria (1.675 euros) i l'administració (1.479 euros).

L'informe que ha publicat ANECA forma part del projecte REFLEX, una iniciativa inclosa en el 6è Programa Marc de la Unió Europea, que analitza la inserció laboral dels titulats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.