algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
18°

Ruandesos i mallorquins s'uneixen per demanar justícia a Brussel·les

L'exmetròpoli acull una manifestació d'exiliats del país africà

A,MATEU. Palma.

Més d'un milenar de persones es manifestà dissabte passat davant el Consell de Ministres de la Unió Europea a Brussel·les sota el lema «Justícia per a tots» i «Veritat per a Ruanda», després que la setmana passada es donàs a conèixer la decisió del jutge Fernando Andreu de l'Audiència Nacional.La manifestació que recorregué la capital europea inclogué la participació mallorquina de la fundació d'Estellencs S'Olivar i de Drets Humans de Mallorca, entre ells Joan Carrero i Aina Calafat.

«Per celebrar que l'Audiència Nacional ha decidit processar 40 militars com a responsables de les massacres de Ruanda, que actualment tenen càrrecs al Govern d'aquell país, el millor lloc era Brussel·les. Ruanda, durant un període, fou colònia de Bèlgica i, per tant, hi havia una gran càrrega simbòlica», explicà Joan Carrero. «La majoria dels exiliats ruandesos es troben, a més, a Brussel·les. Basta dir que en tota la ciutat hi ha més cinc-cents taxistes que són d'origen ruandès», explicà el president de S'Olivar, que fou la primera entitat que es querellà contra el genocidi, adduint que 11 ciutadans de nacionalitat espanyola hi perderen la vida.

«Allò tingué una repercussió molt gran. El món francòfon és molt sensible a la qüestió de Ruanda. Els periodistes dels diaris que s'editen a París es traslladaren a Brussel·les per fer el seguiment dels esdeveniments», explicà Carrero. Per aquest defensor dels drets humans, «la Unió Europea pot contribuir a la normalització de la situació a Ruanda». «La UE dóna doblers cada any al Govern d'aquell estat. I els seus dirigents, allò que fan és invertir aquells diners en l'ocupació militar d'una part del Congo. Això no pot continuar d'aquesta manera», assegurà Carrero. «Hi ha indicis que una comissió ruandesa vol visitar Espanya per tal d'evitar que el procés judicial continuï endavant. Aquesta gent no ha entès que l'Estat espanyol és una democràcia i que el poder judicial és independent», informà el membre de S'Olivar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.