muy nuboso
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Matas donà a una ONG ultracatòlica 450 mil euros i una dessaladora inservible

L'organització fa projectes al Perú, té la seu a Madrid i cap lligam amb Balears

102508
L'expresident Jaume Matas i la consellera de Cooperació, Encarnación Pastor, el dia que prengué possessió del seu càrrec.

El Govern de Jaume Matas donà per març de 2007 una subvenció de 450.000 euros i una dessaladora mòbil a una ONG que opera directament a Madrid i que està vinculada a la congregació ultracatòlica dels Legionarios de Cristo. L'objectiu era impulsar una planta dessalinitzadora al Perú, però no s'arribà a instal·lar mai. Així ho confirmaren ahir a aquest diari fonts vinculades a la fundació «Ayúdales a Vivir», l'ONG beneficiària d'aquest finançament, i que no té cap delegació ni vinculació coneguda amb les Illes. En canvi, el PP «marginà» la resta d'ONG que tenen seu a les Balears amb dotacions molt inferiors, suposadament perquè tenen ideologies allunyades de la dreta.

Fonts pròximes a «Ayúdales a Vivir» han explicat que no pogueren posar en marxa la dessaladora perquè l'Executiu balear del PP la cedí en un estat «tan desastrós, que no funcionava i tot». Afirmaren que els doblers que reberen els havien gastats per intentar engegar la dessaladora, sense èxit. A la vegada, indicaren que per aconseguir aquest propòsit necessitarien rebre ara devers 300.000 euros més, llevat que l'actual Govern decideixi renunciar al projecte.

L'ONG no ha justificat per ara les despeses al Govern. Fonts pròximes a la fundació han dit que guarden les factures originals, i que aquestes estan pendents de ser remeses al Govern. «No hi ha res a amagar perquè tots els costs estan comprovats», justificaren les veus consultades ahir per aquest diari.

El conveni entre l'ONG i l'Executiu consistia en la cessió per 20 anys d'aquesta dessaladora, amb la finalitat d'abastir d'aigua potable els destinataris del projecte Universidad Católica de Callao i els pobladors de «Nuevo Pachacútec», del districte de Ventanilla. La Fundació Balears a l'Exterior aportà 450.000 euros a l'ONG en concepte de desmuntatge, despeses de transport, instal·lació i posada en funcionament de la màquina dessalinitzadora en aquests terrenys de Pachacútec.

Però no s'acaba tot aquí. Aquest projecte forma part d'un programa més ampli relacionat amb el Centre de Desenvolupament Comunitari de «Nuevo Pachacútec», que pretén impulsar activitats de caire educatiu per als pobladors d'aquesta zona. Integren aquest projecte el Bisbat del Callao (Perú), la fundació Desarrollo Integral de Nuevo Pachacútec (Perú), Càrites del Callao (Perú) i la Fundació Desenvolupament Integral dels Pobles (Espanya) -matriu de l'ONG «Ayúdales a Vivir». Aquesta darrera s'alimenta de les subvencions que rep de l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid, que pugen a més de 600.000 euros.

Casualment, la regidoria d'Afers Socials d'aquest Consistori és controlada per Ana Botella, dona de l'expresident espanyol del PP, José María Aznar, i a qui es vincula amb els Legionarios de Cristo. El mateix mes que el Govern balear aprovava el suport a l'ONG ultraconservadora, Botella es desplaçava a aquesta regió de Lima per inaugurar programes per promoure el centre de desenvolupament Nuevo Pachacútec. La fundació també rep donacions de grans empreses privades i d'hotelers.

La dessaladora que se cedí a la fundació madrilenya estava al magatzem de la planta dessalinitzadora situada a la carretera de Manacor. Fou adquirida en la legislatura del Pacte de Progrés, juntament amb vuit màquines més del mateix tipus, com a mesura provisional mentre no es construïa la planta dessaladora dels afores de Palma.

Fonts de la Conselleria de Medi Ambient ratificaren que posar en marxa una dessaladora costa entre 250.000 i 300.000 euros, la meitat de la subvenció que es concedí.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.