nubes dispersas
  • Màx: 12.89°
  • Mín: 7.47°
12°

Just 137 parelles de les Balears compartiren permís de maternitat

Mentrestant, la prestació per paternitat l'han sol·licitada 4.024 homes

E. DOMÈNECH. Palma.

Dels 8.155 permisos de maternitat que es comptaren de gener a desembre de l'any passat a les Illes, només 137 varen ser rebuts pel pare. La baixa de maternitat pot ser compartida amb la parella, sempre que la dona hi renunciï. De les setze setmanes que estableix la llei, sis són obligatòries per a la mare, ja que s'entén que s'ha de recuperar físicament; la resta es poden compartir o en pot gaudir el pare en la seva totalitat. Cap d'aquests dos darrers casos no són majoritaris a les Illes, com tampoc a la resta de comunitats de l'Estat, on la proporció de pares que comparteixen la baixa és mínima, segons les dades del Ministeri de Treball i Afers Socials.

En canvi, la sol·licitud de prestacions per paternitat a les Balears arriba ja a les 4.024 des que s'aprovà la Llei d'igualtat, el març de 2007. Aquesta quantitat representa un 2 per cent de les 200.257 sol·licituds que s'han registrat en l'àmbit estatal, segons informa el Ministeri.

Tot i que la xifra és més alta que les maternitats compartides, hi ha encara molta diferència amb els permisos que demanen les dones. L'explicació es podria trobar en el fet que a aquells autònoms que cotitzen la base mínima, sobre la qual s'apliquen les prestacions de l'Estat, no els compensi i s'estimin més fer feina en lloc d'agafar dies lliures.

La prestació per paternitat, que concedeix 15 dies de permís al pare després del part, no lleva la possibilitat de compartir el permís de maternitat. Amb l'objectiu d'afavorir la conciliació de la vida familiar i de la laboral, la Llei d'igualtat preveu aquest nou permís paternitat, que fins ara no existia.

Les comunitats autònomes en les quals un major nombre de treballadors han decidit sol·licitar el permís han estat la de Catalunya, amb 8.639; Madrid, amb 32.893, i Andalusia, amb 31.448.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.