algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

Balears tancà l'any amb les dades d'atur jove més altes de l'Estat

Aquest col·lectiu representava prop del 16 per cent dels desocupats

E. DOMÈNECH. Palma.

El 15,68 per cent dels aturats registrats a les Illes en tancar 2007 han estat gent menor de 25 anys, segons l'informe de CCOO sobre el mercat laboral. Aquest valor situa les Balears, amb 7.840 persones, com la comunitat autònoma amb més aturats joves de tot l'Estat.

Xifres similars a la de desembre s'han anat repetint durant els darrers mesos. En l'anàlisi de les dades del darrer trimestre dins la franja d'edat de 14 a 25 anys, destaca el creixement de 9.500 aturats el 2006 a 11.000 persones sense feina durant el mateix període de l'any passat, un 15,7 per cent d'increment, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Col·lectius com els dels joves, les dones i els immigrants, són els que pateixen en major mesura l'augment d'atur dels darrers mesos, segons posen de manifest els sindicats. S'ha de recordar que els treballados estrangers sense feina suposaren el 30 per cent dels aturats registrats a final d'any, amb un creixement de més del 20 per cent.

L'hostaleria i la construcció són els dos sectors amb més presència de joves treballant i, per tant, l'estacionalitat té un pes important en l'evolució de les xifres d'ocupació.

Des de CCOO reclamen polítiques actives d'ocupació per millorar l'ocupabilitat de les persones «més febles». I una aposta decidida per «la millora substancial» del capital humà de les Illes, de manera especial en sectors emergents com l'atenció de gent en situació de dependència. En llocs de feina com aquests, els joves tenen oportunitats que fomenten la reducció de l'estacionalitat i de la temporalitat.

D'altra banda, la taxa d'activitat dels joves de les Balears ha passat de ser la primera de l'Estat a ocupar la cinquena posició en un any. Mentre que pel darrer trimestre de 2006 era del 57,5 per cent, en el mateix període de l'any passat va davallar fins al 53,99 per cent.

L'índex d'ocupació entre els joves també ha experimentat una davallada a les Illes. De ser la més alta de l'Estat, amb el 48,75 per cent durant els tres darrers mesos de 2006, caigué fins al 43,97 per cent, per darrere de Castella-la Manxa, Catalunya, el País Valencià, Múrcia i la Rioja. En aquest cas, el col·lectiu femení és el que se n'ha vist més afectat, ja que ha perdut 8 punts i s'ha situat en el 35,6%. Quant a la taxa d'ocupació dels homes, és del 52%, just dos punts per sota de la del darrer trimestre de 2006.

D'altra banda, la qualificació baixa és una de les característiques de les feines a les quals accedeixen els joves menors de 30 anys a les Illes, segons un estudi de la Conselleria de Treball i Formació. Es concentren bàsicament en el sector dels serveis, l'hostaleria i la restauració.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.