nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Matas deixà el Govern amb compromisos per 2.367 milions d'euros fins l'any 2036

La Sindicatura exigeix «moderació» perquè, a més, el deute arribà a 2.166 milions el 2006

71834
El sindic major, Antoni Mas, la presidenta Munar i els sindics Antoni Valdivielso i Antoni Aguiló, ahir. | PERE BOTA.

La comunitat autonòma tancà l'any 2006, el darrer exercici sencer de Jaume Matas (PP) com a president, amb un endeutament de 2.166 milions d'euros (1.154 dels quals són d'empreses públiques) i amb una despesa compromesa de 2.367 milions més, que s'haurà d'anar pagant fins l'any 2036. Així ho constata l'informe de fiscalització de l'exercici 2006 de la Sindicatura de Comptes, que recomana al Govern no abusar de l'endeutament de les empreses públiques, «moderar» la contractació d'obligacions que comprometen exercicis futurs i evitar autoritzar despeses plurianuals més enllà de les permeses per llei.

Segons el document, que els síndics entregaren ahir a la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, l'endeutament de la Comunitat s'incrementà l'any 2006 un 11% i el de les empreses públiques, un 24%. Els compromisos de despesa en exercicis futurs encara creixeren més, un 28%. Ara, els síndics avisen que cal moderar la tendència i revisar si les dimensions de l'entramat d'entitats dependents del Govern -ja sumen 177- és la que hi correspon. No són les úniques recomanacions. En total, n'efectuen 58, 28 de les quals a l'Administració general, 25 a l'Ib-Salut i 5 a IB3. A més, donen 28 consells més per millorar la tramitació de subvencions i la contractació.

Precisament en les subvencions, els síndics detecten «irregularitats» i alerten que s'ha d'exigir un compliment «més acurat» de les sol·licituds i les justificacions, fer-ne un seguiment estricte i, si cal, demanar el reintegrament. En definitiva, més control. De fet, s'ha comprovat que no sempre es compleixen els principis de publicitat i concurrència, ni es justifica sempre l'elecció d'un determinat projecte. A l'hora d'avaluar les contractacions, la Sindicatura avisa que les empreses públiques també han de garantir els principis de publicitat i concurrència.

Pel que fa a IB3, ingressà 81 milions i en gastà 85, però el deute acumulat arribà als 76'3 milions. «Considerant les pèrdues generades des de la seva creació i la situació de desequilibri patrimonial en què es troben les societats del grup, es recomana efectuar les aportacions necessàries per tal que es garanteixi la continuïtat en la prestació de serveis». L'Ib-Salut, que acumulà un deute de 60 milions, mostra «debilitats» de control intern i, per això, es recomana major control en la gestió i en la despesa. Precisament, el fet que l'Ib-Salut acumulàs compromisos no pagats per 95 milions i el fet que el Govern computàs com a ingressos 583 milions pel «deute històric» que Madrid no reconeix, provoquen que el resultat pressupostari deixi de ser positiu en 79 milions, com ho era aparentment, i passi a ser negatiu en 599 milions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.