algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.69°

El màxim expert de la UIB afirma que hi ha un curs d'aigua per Son Espases

L'investigador en riscs naturals, Miquel Grimalt no descarta «perill d'inundació»

L'investigador principal del grup de climatologia, riscs naturals i territori de la UIB, Miquel Grimalt, assegurà ahir a aquest diari que en els terrenys on s'està construint l'hospital de Son Espases hi passa, efectivament, un curs d'aigua i que, igual que en qualsevol zona on s'acumula cadal d'aigua hi ha la possibilitat de «perill d'inundació». Grimalt, que a la vegada és professor de geografia i ciències de la Terra de la Universitat de les Illes, matisà que si bé el «cau d'aigua» que existeix en aquesta zona «no pot ser considerat de primer ordre», comparable, per exemple al torrent de Ca na Bàrbara -on hi desemboca, precisament, la torrentera de Son Espases- la probabilitat que s'acumuli aigua en aquesta àrea el dia que es produeixi un ruixat molt fort no es pot descartar.

L'expert en riscs naturals restà valor a les catalogacions tècniques de torrents, tàlvegs, o conques... perquè al seu entendre, no són determinants per valorar si una àrea pot ser propensa a inundacions. «No són les dimensions del traçat les que marquen el risc d'aiguats a les zones sinó que, aquests, vénen condicionats en funció del pas que li deixin, a aquest curs, perquè pugui circular l'aigua que acumula», explicà. Per això el mateix geògraf precisà que tot i haver-se detectat un curs d'aigua per Son Espases, a nivell tècnic aquesta situació és «solventable» sempre i quan l'Administració hagi pres les mesures «correctores» en funció de les dimensions que tingui la conca que provoca l'acumulació d'aigua en aquests terrenys. «El concepte d'inundació està en funció de la seva conca i no de la catalogació que s'hagi donat a aquest curs d'aigua», remarcà.

En aquest sentit es mostrà crític davant tot el «maremàgnum de noms» i figures de planejament urbanístic, totes elles interpretables, perquè, al seu entendre, només condueixen a deixar un «buit desprotegit» a la legislació actual. «En un futur les solucions tècniques haurien de ser més rigoroses», recriminà. La modificació puntual de la revisió del Pla General a Son Espases per permetre aquest equipament sanitari fou aprovada de manera definitiva, pel Consell de Mallorca el 5 de juny de 2006. A principi de 2007, l'anterior Consistori del PP concedí la llicència d'obres per construir l'hospital de Son Espases, tot i tenir coneixement que aquests terrenys estan definits, des del 31 de juliol de 2003, com a zona de prevenció de riscs, moment en què tingué lloc l'adaptació del Pla General a les Directrius d'Ordenació del Territori. La constància per part del Consistori de l'existència de cabal d'aigua a la zona es demostra en el mateix moment que remet, el 17 de gener, un document a Recursos Hídrícs que informa que «la situació del futur hospital que s'ubicarà a la finca de Son Espases, la qual i segons el Pla General, és travessada per un torrent i susceptible, per tant, de risc d'inundació».

Tot i així, l'Ajuntament tirà endavant amb la concessió d'aquesta llicència per l'informe desfavorable emès per la Conselleria de Medi Ambient basat en l'Atles de xarxes inundables que mai ha inclòs el torrent de Son Espases perquè es va elaborar a partir del Pla Hidròlogic de Balears, que tampoc el contemplà mai.Al Pla General hi consta aquesta catalogació des de 2003, però Cort no condicionà la llicència d'obres a la comprovació real d'aquest torrent. Tècnics d'Urbanisme afirmen que aquest concepte s'eliminarà amb l'adaptació del PGOU al Pla Territorial.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.