nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Tretze traficants són detinguts en un impressionant desplegament a Palma

Els arrestos van tenir lloc a Son Gotleu, al Coll d'en Rabassa i a Son Cladera a l'alba

86234
Uns dels detinguts és tret del seu pis de Son Gotleu, a les set del matí, entre un grapat d'agents que envoltaven l'edifici.

Les portes de la Comandància de la Guàrdia Civil de Palma s'obren lentament, grinyolant. A l'exterior la nit fosca ja no ho és tant, clareja. Són les set del matí. Fa fred i una comitiva de furgons i vehicles camuflats, amb més de cinquanta agents especials a l'interior, es dirigeix als seus tres objectius: Son Gotleu, el Coll d'en Rabassa i Son Cladera. Acaba de començar l'operació Llacs.Fa mesos que els responsables de l'ECO (Equip contra el Crim Organitzat) van darrere les passes d'una banda de narcotraficants nigerians. Durant aquest temps, han estar interceptant petits correus amb droga al seu organisme. Han punxat telèfons, han realitzat exhaustius seguiments i han muntat vigilàncies estàtiques, amb agents infiltrats. Dimarts és el dia D i les set del matí l'hora H. Tot està disposat. Han arribat de València els GRS (Grups Rurals de Seguretat), autèntics equips d'assalt. L'elit.

Un helicòpter sobrevola el carrer Passatge Pics d'Europa de Son Gotleu i els focus apunten els terrats i escruten qualsevol moviment. Una vintena d'agents envolta l'edifici retolat amb el número 2, mentre que els grups d'assalt (amb sis efectius a cada destacament) es colen a l'interior de la finca. El seu aspecte és ferotge: armilles antibales, subfusell HK, pistola Bereta, guants, passamuntanyes i llanternes. Un d'ells es rere la porta d'un dels pisos, balanceja una maça i s'obre pas. Entren els companys i encanonen els llogaters. Un aconsegueix botar per la finestra, però no arriba gaire lluny i acaba sent evacuat i custodiat en una ambulància. La situació s'ha controlat en minuts. «Pis neutralitzat», passa pel walkie un agent. Un per un són trets al carrer, els presumptes narcotraficants. L'espectacle coincideix amb l'entrada d'alguns escolars al col·legi de Son Gotleu. Al principi els xavals miren tafaners els Action Man i alguns, els més atrevits, s'apropen. Mig Son Gotleu ha sortit al carrer. Ha corregut la veu d'una gran batuda i ningú no se la vol perdre. Previnguts, els guàrdies civils impedeixen els accessos a alguns trams.

No molt lluny d'allà, al Coll d'en Rabassa, l'operació Llacs continua. S'ha executat de manera gairebé calcada que la fase 1, la de Son Gotleu. Els primers agents han arribat al començament del dia, quan només una cafeteria està oberta. Enfilen en direcció al carrer Illes Pitiüses número 15, una mola de catorze plantes. A la vuitena dormen uns africans relacionats amb els del Passatge Pics d'Europa. L'entrada és idèntica: maça, llanternes, armes i els ocupants encanonats en pocs segons.

A les nou del matí, un Peugeot 307 camuflat de la Guàrdia Civil porta al pis del Coll un dels subsaharians detinguts a Son Gotleu. El pugen a la casa escorcollada, on una comissió judicial del jutjat de guàrdia dóna fe de tot el que es troba a l'interior. El Coll fa estona que s'ha despertat i l'encarregat d'una hamburgueseria ho té clar: «Fa unes setmanes que venien per aquí policies de paisà. Cantaven molt». Un veí de la vuitena planta diu que és un continu anar i venir de funcionaris i agents encaputxats, s'endú les mans al cap, impactat: «Duc dues setmanes vivint aquí i aquest matí he vist com rebentaven amb una maça la porta d'un pis. On m'he ficat», exclama. Passa mitja hora i arriba el Grup Cinológic. Un ca ensinistrat és passejat per l'habitatge en qüestió a la recerca de droga. Flaira cada dependència, amb intensitat. «Nosaltres posam la vista, ell l'olfacte», fa broma un agent, assenyalant l'animal. A les deu del matí, tot ha acabat. Els quinze agents es retiren d'Illes Pitiüses amb els dos africans detinguts.

La fase 3 es desenvolupa a Son Cladera, en concret al carrer Cala Gran número 5. «Què passa, han agafat algun terrorista?», pregunta una dona, embotida en una bata. Els GRS no passen desapercebuts. Imposen respecte i les preguntes, a poc a poc, amainen. N'hi ha prou de presenciar l'espectacle, que no cada dia la Guàrdia Civil pren un carrer de Son Cladera. «Aquí abans tots ens coneixíem, però ara han arribat molts veïns nous, sobretot immigrants», exposa un veí, que no perd detall. En un pis de la finca hi ha dos africans detinguts, pel que sembla nigerians. Formen part de la banda desarticulada i són baixats al carrer emmanillats, enmig de fortes mesures de seguretat. En tres hores, des de les set a les deu del matí, tot ha acabat. L'operació Llcs, que pren el nom d'una picada d'ull geogràfica (la banda és nigeriana), ha estat un èxit.

A primera hora de l'horabaixa, l'operació es trasllada al carrer Arquebisbe Aspargo, a un locutori controlat per africans. És el penúltim serrell i els agents ho registren de manera minuciosa, gairebé quirúrgica. Només queda un detall: un narcotraficant (el número 14) que no ha estat caçat. Però la Benemèrita no s'inquieta, és qüestió de temps. Els tretze arrestats són traslladats a la Comandància de Palma, al carrer Manuel Azaña. Els furgons tornen plens. «Hi ha hagut bona cacera», fa broma un altre agent. La banda desarticulada operava des de Mallorca però els seus tentacles arribaven a la Península.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.