algo de nubes
  • Màx: 16.83°
  • Mín: 7.61°
16°

L'hospital de Son Espases es construeix damunt un torrent catalogat per Cort

Recursos Hídrics avalà el centre sanitari basant-se en l'«Atles hidrològic», que l'eludeix

El PGOU de Palma detalla l'existència d'un torrent a la zona on es construeix l'hospital de Son Espases, fet que augmenta la possibilitat de risc d'innundacions en el cas que hi hagi aiguats. Contràriament, però, aquest torrent no està inclòs dins l'Atles de zones inundables i xarxes d'inundació, editat per la Conselleria de Medi Ambient l'any 2000, segons corroboraren diversos tècnics consultats. Aquest fet posa en evidència les versions totalment oposades entre el Govern i el Consistori de la legislatura anterior.

Precisament, en aquest mapa de la conselleria -que omet l'existència d'una zona inundable a Son Espases- es basà l'informe elaborat pel Departament de Recursos Hídrics del Govern per avalar la construcció del nou hospital en aquests terrenys. El 17 de gener de 2007, l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma coneixia, encara, l'existència d'aquesta torrentera, però no fou cap impediment per requerir l'autorització de la Policia d'Aigües i Risc d'inundació per mitjà d'un document enviat a Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient, en la data abans esmentada.

Aquest document, segellat pel Consistori mateix, diu així: «Us adjuntam el plànol de la situació del futur hospital que s'ubicarà a la finca de Son Espases, la qual i segons el Pla General, és travessada per un torrent i susceptible, per tant, de risc d'inundació. Per aquest motiu, interessa que com més avia millor sigui concedida, si procedeix, l'autorització de la Policia d'Aigües i Risc d'inundació».

Un fax de la conselleria mateixa remès una hora després a l'Ajuntament de Palma -massa aviat per efectuar una inspecció del terreny-anul·lava qualsevol risc d'inundació de la zona i hi feia desaparèixer la consideració d'àrea inundable. El fax de la Direcció General de Recursos Hídrics deia així: «Revisada la sol·licitud aportada pel peticionari, s'informa que les obres referides en aquest "assumpte" no afecten la zona d'influència de cap torrent públic, i que no es troben situades en APR d'inundació, tot això sobre la base que indica l'Atles de zones inundables i xarxes d'inundació, editat per aquesta conselleria, per la qual cosa aquesta actuació no requereix cap informe del nostre servei». Les mateixes fonts reconegueren que la conselleria tenia ple coneixement que en els plànols municipals hi constava aquesta torrentera en el moment d'elaborar el mapa de xarxes inundables de la Comunitat, en compliment de la Llei estatal hidrològica de 2000, decretada pel mateix Jaume Matas quan assumia la cartera de ministre de Medi Ambient. El document s'elaborà per mitjà de fotografies aèries i treballs de camp, i sobre mapes topogràfics de la conselleria mateixa, i no se'n sol·licità informació a cap dels ajuntaments.

Aquesta ha estat la darrera de les «irregularitats» detectades i, potser, una de les raons més que «inqüestionables» per haver impedit que en aquest entorn s'hi construís aquest hospital, ja que podria tenir conseqüències «irreversibles» per a la integritat física de les persones. Fou l'Executiu autonòmic, governat pel PP, qui descatalogà el solar de Son Espases com a zona inundable, tot i que aquesta constància estava inclosa en el Pla General de Palma.

Les veus consultades afirmen que, si bé a la zona nord del que serà el futur hospital existeix una conca de recepció d'aigua, no suposa cap impediment per executar aquesta construcció, sempre que s'hagués tingut en compte aquest torrent per prendre les mesures de protecció adequades. El cas és que la conselleria no esborrà de la base de dades l'existència d'aquest torrent, sinó que simplement eludí aquesta informació.

El centre sanitari s'estaria construint sobre una torrentera sense tenir-ho en compte i, per tant, no incorpora cap mesura per evitar possibles inundacions, amb el «risc» consegüent per al personal i els pacients. Aquesta constància en el Pla General de Palma s'havia inclòs en els plànols municipals. L'abril del mateix any, l'Ajuntament de Palma remeté també al Consell Insular l'adaptació del PGOU al Pla Territorial de Mallorca. En aquest document hi consta, així mateix, l'existència d'aquest torrent. L'agreujant del fet és que la conca de recepció de la torrentera de Son Espases és de 106 hectàrees: pot arribar a inundar els quatre cantons.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.