algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Son Dureta farà trasplantaments de ronyó de donants vius enguany

Salut comença una nova campanya de captació de donants d'òrgans

MARIA QUES. Palma.

El hospital universitari Son Dureta començarà enguany un programa per poder practicar trasplantaments de ronyó procedent de donants vius en aquells casos en els quals estigui indicat, anuncià ahir el conseller de Salut, Vicenç Thomàs, a la presentació de la campanya per promocionar la donació d'òrgans.

Fins ara, a la Comunitat tan sols s'efectuen trasplantaments de ronyó procedents de persones mortes, de medul·la òssia, còrnies, teixit osteotendinós, serveis que la Conselleria ampliarà ara amb els trasplantaments renals de donants vius i que projecta estendre també als de fetge en un futur, avançà Thomàs.

El conseller recordà que l'any passat, el 6% dels ronyons trasplantats a Espanya foren donats per persones vives i els 28 trasplantaments renals duts a terme a les Balears van tenir el seu origen en donacions procedents de persones mortes.

Pel que fa al programa de donant viu, el coordinador autonòmic de Trasplantaments, Antoni Gayà, explicà que en un principi,«tan sols se n'efectuaran dos o tres a l'any, sempre que les indicacions clíniques ho recomanin i després ja veurem com evoluciona i quina és la demanda real».

Vicenç Thomàs i Antoni Gayà, junt al director general d'Acreditació i Avaluació, Joan LLobera presentaren la campanya «Fes-te donant, dóna el pas», amb la qual es vol animar els ciutadans a inscriure's com a donants d'òrgans i obtenir el carnet que així ho acredita, un document que a finals de 2007 tenien 9.886 persones, l'11% més que en 2006.

Pel que fa al resum d'activitat de donació i trasplantament d'òrgans de la Coordinació autonòmica, durant 2007 hi va haver 33 donats, dels quals 9 eren estrangers, el que fixa una taxa de donació de 32 per milió d'habitants i representa un descens del 21% respecte a 2006, quan hi va haver 42 donacions.

D'aquests donants, que moriren a una edat mitjana de 58 anys a causa d'accidents cerebrovasculars (60%) i de sinistres de trànsit (15%), s'obtingueren 60 ronyons, 28 fetges, 2 cors i 3 pulmons. A més, s'han pogut trasplantar 28 ronyons a les Illes, 46 trasplantaments de moll d'os, 84 de còrnia i 19 de teixit osteotendinós.

Llobera, explicà que el descens de donants es degué al menor nombre de morts encefàliques (6 menys que en 2006) i a l'increment dels rebuigs de les famílies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.