muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
16°

El Govern vol que 2.000 milions d'euros de l'Estatut vagin a turisme, tren i natura

Presentarà a Madrid projectes en aquests àmbits per concretar inversions fins al 2014

El Govern ja té preparat un esborrany dels projectes que presentarà a l'Executiu central perquè, a través de convenis bilaterals, es destinin a les Illes uns 2.000 milions durant els propers set anys -fins al 2014- dels 2.800 acordats en inversions estatals a partir de l'aprovació del nou Estatut d'Autonomia. La resta es poden materialitzar en forma d'inversió directa de l'Estat en àmbit de la seva competència, com ports o aeroports.

El conseller de Presidència, Albert Moragues, que presideix la comissió interdepartamental encarregada d'això, explicà ahir que la quantificació feta fins ara -en total són 1.996 milions- preveu que es destinin 646 milions d'euros a la Conselleria de Medi Ambient, principalment per adquisició de finques al litoral i projectes de sanejament de l'aigua; 131 a la de Turisme, per millorar infraestructures com la Platja de Palma; i 704 per al departament de Mobilitat, amb el tren com a objectiu inversor.

A aquestes quantitats, segons afirmà el conseller Moragues, s'han d'afegir els 515 milions que arribaran de Madrid a través del conveni de carreteres entre el Ministeri de Foment i els consells insulars. En tot cas, aquest conveni té una vigència de deu anys, i l'acord sobre inversions arran de l'Estatut només per a set. Respecte a les actuacions en carreteres, el titular de Presidència digué que són algunes de les que ja han disposat de partida pressupostària per a enguany, encara que digué que serà al 2009 quan les inversions es començaran a materialitzar de manera més potent.

La proposta de projectes, que encara s'ha d'acabar de definir i que ahir no es detallà, serà presentada al Consell de Govern de la propera setmana. La intenció de l'Executiu autonòmic és presentar tota la relació davant la comissió mixta amb el Ministeri d'Economia i Hisenda abans de les eleccions generals del 9 de març.

Segons estableix el mateix Estatut, és en comissió bilateral on el Govern ha de presentar convenis amb projectes concrets per executar el compromís inversor previst per l'Estat. El conseller advertí que «segurament no serà possible que s'acceptin tots els projectes presentats fins als 2.000 milions, perquè l'Estat té altres prioritats per a les inversions». «Ara dependrà de les nostres habilitats negociadores», admeté Moragues.

No obstant això, el 'número dos' del Govern destacà que l'acord perquè arribin 2.800 milions en inversions estatals durant els propers set anys representarà un 78% més que durant el mateix període anterior, i amb el compromís que s'acumuli el que no s'hagi executat o realitzat, cosa que significa un 123% més.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.