Els consells, però sobretot el Govern, han autoritzat des de 2006 els 18 primers parcs d'energia solar de les Illes Balears, tots ubicats en sòl rústic. En total, els projectes permesos suposaran una potència instal·lada de 35 megawatts, fet que representa un 2% de l'energia que actualment es genera a l'Arxipèlag, 1.760 megawatts.
Tot i que fins ara s'han autoritzat 18 projectes, hi ha encara 45 sol·licituds més en tramitació. Si s'autoritzassin totes, la potència d'energia solar instal·lada seria de 129 megawatts, un 10% de la potència instal·lada. Amb tot, l'objectiu de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia és que, com a mínim, l'any 2012 les energies renovables suposin el 15% de la generació total a les Illes.
La directora general d'Energia, Marilena Tugores, sap que per aconseguir aquest repte s'ha de potenciar la instal·lació d'altres fonts energètiques alternatives com la biomassa, la geotèrmica, la minihidràulica o l'eòlica. Pel que fa a la solar, el Govern ha començat a impulsar-ne la implantació a sostres -sobretot de naus industrials-, però admet que si només es permetessin col·locar plaques en sòl urbà i industrial no s'aconseguirien els objectius d'implantació i, per tant, també s'ha de permetre en rústic, com fins ara.
Dels 18 parcs autoritzats, 16 han rebut el permís del Govern i dos dels consells: es tracta del parc de Pagos, a Porreres, amb el vistiplau del Consell de Mallorca, i del de Son Salomó, a Ciutadella, autoritzat pel de Menorca. Dels 18 que han rebut el vistiplau, aquest és el més important, amb tres megawatts de potència.
Dels 16 que ha autoritzat el Govern, 11 són a Mallorca (dos a Porreres, dos a Santa Margalida, dos a Manacor, un a Calvià, un a Son Servera, un a Artà, un a Llucmajor i un a Campos), quatre a Menorca (dos a Sant Lluís, un a Mercadal i un a Ciutadella) i un a Formentera. No n'hi ha cap a Eivissa.
A banda del de Ciutadella, també son importants els de Calvià i un dels de Santa Margalida, amb prop de tres megawatts. Foren autoritzats per l'anterior Govern del PP.