algo de nubes
  • Màx: 19.9°
  • Mín: 12.82°
19°

UM i PSM ja discrepen dins la coalició sobre si es descarta un suport a Rajoy

Per a Nadal no hi ha «condicions prèvies» i Barceló contesta que mai votaran el PP

L'anomenada equidistància entre l'esquerra i la dreta, és a dir, mantenir la mateixa posició respecte a la possibilitat de donar suport al PSOE o al PP en el cas d'obtenir representació en el Congrés, s'ha convertit en el primer punt de desavinença dins Unitat per les Illes, la candidatura que reunirà tots els partits nacionalistes en una llista unitària a les generals. Les diferències es feren ahir ben evidents.

Va ser el president d'UM, Miquel Nadal, qui es mostrà clar, fins a tres vegades. No es pot descartar que la coalició arribi a donar suport a Mariano Rajoy perquè aquest sigui president del govern espanyol, sempre que es comprometi amb els interessos de Balears. «Partim sense cap idea preconcebuda», digué Nadal. «No tenim condicions prèvies, encara que sí simpaties», afegí.

La rèplica del PSM, en forma de comunicat del secretari general Gabriel Barceló, no es va fer esperar. «El PSM descarta absolutament que Pere Sampol, cap de llista de la candidatura nacionalista, progressista i ecologista, pugui donar suport a Mariano Rajoy», contestà Barceló a Nadal.

Abans, el president d'UM advertia que «plantejar des del principi l'alternativa» entre PP i PSOE, és un «joc diabòlic» que afavoreix els partits estatalistes per reclamar el «vot útil». Pel contrari, el líder del PSM considerà que el rebuig a donar suport a Rajoy «no implica que aquesta candidatura doni un xec en blanc a cap altre candidat».

De la mateixa opinió va ser el cap de llista de la coalició, Pere Sampol, tot i que Nadal havia assegurat que compartien opinió. «Això és fer ciència ficció. El que uneix a la coalició és precisament tot allò que rebutgen el PP i Rajoy. Són elucubracions fora de lloc», digué. El president d'Entesa, Biel Huguet, compartí que «no m'imagin a la coalició votant Rajoy, és inviable», i subratllà que totes les forces que la integren formen part del Pacte de centreesquerra a les institucions de les Illes i, «és normal que es mantingui aquesta línia». El líder d'Esquerra a les Illes, Joan Lladó, considerà necessari per per la seva banda mantenir l'equidistància encara que digué que «confiï en què faci Pere Sampol i no el veig votant el PP».

La coalició, que està previst que es presenti oficialment la propera setmana, farà campanya només amb els seus candidats de la llista. Segons s'ha acordat, els dirigents dels diferents partits, no participaran en actes públics electorals. Biel Huguet, d'Entesa, serà en principi l'encarregat de coordinar les accions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.