algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
21°

El grup teatral Agara compleix 50 anys

Des del seu naixement han representat més de 50 obres amb un gran èxit de públic

OLIVER GRAMMATICO. Andratx.

L'Agrupació artística andritxola, Agara, compleix aquests dies el seu 50è aniversari, just abans que comenci la XVII Mostra de Teatre a Andratx.

Els inicis de l'agrupació es remunten als darrers mesos del 1957, quan un grup d'infanteria de marina desallotjà la sala parroquial de l'església andritxola i el batle, Francesc Moner, entregà les claus de la sala a Margalida Moner, Joan Moner i Pep Borrás, perquè hi fessin qualque cosa.

Amb l'ajut del vicari Guillem Torrens, una colla d'amics i amigues començà amb il·lusió a assajar una obra de teatre, amb Miquel Jofre com a primer director del grup.

L'estrena de la primera obra, D'aquesta aigo no en beuré, de Josep Maria Folch i Torres, fou un 17 de gener de 1958, en una sala parroquial plena a vessar, i amb un èxit espectacular. Sota la direcció de Miquel Jofre, aquests són els primers dotze actors d'Agara: Margalida Moner, Antònia Simó, Margalida Moragues, Maria A. Bonet, Joana Palmer, Joan Porcel Colomar, Joan Porcel Barceló, Pep Borrás, Sebastià Domenech, Pere Jofre, Gabriel Jofre i Ramon Castell.

Aquesta primera etapa durà fins al 1962 i fou el 9 de febrer de 1959, el primer dia que representaren una obra fora d'Andratx. Va ser a Montuïri, amb Ai Joaquin que has vengut de prim i Cigala juriolera. Per a aquesta sortida del poble, es muntà una autèntica excursió, amb dos autocars ben plens d'actors, amics i familiars; ningú no es volia perdre l'esdeveniment.

Agara ressorgí l'any 1968 i amb l'obra Un senyor damunt un ruc (1969) aconseguí un dels seus majors èxits. Tornà a desaparèixer alguns anys més i el 1974 es comenà a gestar una nova etapa. Un grup de joves feren el sainet còmic Hotel cosmopolita, a un festival a l'antic edifici de les monges Agustines d'Andratx. Aquest nou grupet, encapçalat per Bernat Mestres i Miquel Fullana, es posà en contacte amb Pere Esteva i Sebastià Gelabert, per començar els assaigs de l'obra de Joan Mas Ca Nostra W. Aquesta obra s'estrenà sota la direcció de Pere Esteva, a la sala parroquial el 1975.

L'any 1980 es féu el comiat de la sala parroquial, i Agara escenificà El món per un forat»de Joan Mas, al teatre Argentí ( ja desaparegut). Fou un 10 de gener de 1981.

La dècada dels anys 80 fou una de les més sucoses de l'agrupació, durant la qual representaren multitud d'obres, fins que s'arribà a la inauguració, l'any 1989, del teatre municipal de Sa Teulera. Agara rebé la Flor d'Ametller d'Argent pels seus 31 anys d'activitat cultural i per contribuir a fer d'Andratx un poble més cult i conegut fora vila.

És a partir d'aquest moment quan Agara comença a organitzar la Mostra de Teatre, recent inaugurat el teatre de Sa Teulera, amb 333 places.

Una mostra de teatre, que es féu durant tots aquests anys, gràcies a l'empenta del grup, i sobretot a la constància del seu director, Pep Borrás.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.