algo de nubes
  • Màx: 16.71°
  • Mín: 7.61°
16°

Més de 2.000 persones estan en llista d'espera a les residències del Consell

Al llistat de places reservades de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) just hi ha 146 usuaris

69568
La Llar d'Ancians de Palma és de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials. | M.À.CANYELLES.

Un total de 2.044 persones majors estan registrades en les llistes d'espera per poder optar a una plaça en una de les cinc residències per a la tercera edat que té l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Segons les dades d'aquesta institució, actualitzades ahir, les persones que esperen per ingressar en aquests centres es troben inscrites en dues llistes diferents. En la primera, la llista de reserva, hi ha apuntades aquelles persones amb més possibilitats d'accedir a una de les places sol·licitades i que jan han complit tots els tràmits necessaris per entrar a la residència. En l'actualitat, aquesta llista de reserva està integrada per 146 persones, de les quals 92 necessiten assistència i 54 es poden valer per elles mateixes.

Les 1.898 persones majors restants, que formen el gruix dels sol·licitants, es troben inscrites en l'anomenada llista d'espera, a partir de la qual és confecciona cada mes la llista de reserva. Aquestes persones no han complert encara tots els tràmits per accedir a una plaça. De totes elles, 1.777 requereixen assistència i 721 es poden valer. En l'actualitat, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials només disposa de 1.087 places residencials per a persones majors en els quatre centres propis i 20 places residencials concertades en un únic centre concertat.

Els centres que es gestionen des de l'àrea de Serveis Socials de l'IMAS són La Bonanova, la residència Bartomeu Quetglas de Felanitx, la Llar d'Ancians de Palma i la residència Huialfàs de sa Pobla. Pel que fa a les 20 places concertades, totes són de la residència Miquel Mir d'Inca. Aquestes xifres són un clar reflex de la manca de places en residències que pateix l'Illa, que es veurà alleugerida al llarg d'enguany, perquè es posaran en marxa la gran majoria de centres privats que es començaren a construir la legislatura passada.

Des del Govern balear, explicaren que aquestes residències són de gestió privada i que l'anterior Executiu tan sols va firmar una sèrie de concerts mitjançant els quals es podrà disposar de places públiques en aquests nous centres. Tot i això, des de l'Administració s'insistí que la gestió de tots els serveis de la concessió són privats i per un llarg espai de temps, que en alguns casos supera els 50 anys.

Aquestes places concertades es gestionaran, en un principi, des de la Conselleria d'Afers Socials, tot i que en un futur se'n preveu el traspàs al Consell de Mallorca. Els concerts suposaran més de 1.000 noves places públiques per a enguany, però amb l'envelliment de la població i l'entrada en vigor i l'aplicació de la Llei de dependència no són suficients. Per aquest motiu, des de la Conselleria d'Afers Socials ja han anunciat almenys la construcció d'una nova residència totalment pública a Palma; és per això que l'Ajuntament de Ciutat cedirà un solar per ubicar-la-hi.

La consellera d'Afers Socials, Josefina Santiago, ja va assenyalar la mancança de places de centres de dia públiques que pateix la Comunitat, per la qual cosa anuncià que es construiran una vintena de noves instal·lacions, algunes de les quals seran a Palma, per tal de poder donar assistència a totes les persones que ho necessitin i que així ho dictamini la llei.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.