El Govern diu que és fals que els preus pugin a causa del gasoil

La llet balear és de les que es paga més barata arreu de l'Estat

TW
0

Un informe del Govern assegura que no és cert que l'augment del preu dels productes bàsics alimentaris sigui conseqüència de l'extensió de terra que es destina a la producció de biocombustible.Aquest estudi, elaborat per les conselleries d'Agricultura i Pesca, Salut i Consum, i Comerç, Indústria i Energia, posa de manifest que el preu que els consumidors balears paguen pels productes bàsics és dels més baixos de l'Estat.

Així, és paradigmàtic el cas de l'única llet mallorquina que surt al mercat. Aquest estudi quantifica què es paga per un litre de llet marca Agama a diferents grans superfícies comercials de Mallorca, comparat amb altres marques comercials, segons informaren ahir en roda de premsa el director general d'Agricultura, Antoni Perelló, i el director general de Consum, Diego Gonzàlez.

L'informe reflecteix la denúncia de l'Associació Agropecuària i Recursos Naturals de Menorca, que acusa les empreses làcties de «pactar els preus» que abonen els productors i els mantenen molt per davall dels que es paguen a la Península.

Aquest estudi es féu arran de diferents denúncies presentades per associacions de consumidors i agricultors davant la Comissió Nacional de Competències, perquè, segons ells, l'encariment dels preus en origen no justifica l'augment dels darrers mesos. Així mateix, aquestes associacions també acusaren els intermediaris d'especular amb el preu final.

L'estudi dels tres departaments del Govern conclouen que «el preu que el productor dels aliments percep està per davall dels costs de producció i, per tant, s'hauria de regular aquesta situació perquè l'activitat continuï essent viable».

En el cas de la carn de pollastre, per exemple, la diferència entre el preu d'origen i aquell que el consumidor paga, enguany, és d'un 153 per cent. En el cas de fruites i verdures, la diferència pot arribar fins a un 200, 300 o, fins i tot, 800 per cent.

Al final del document, les tres conselleries esmentades del Govern recomanen i incentiven els ciutadans de les Illes Balears consumir productes autòctons.

«La proximitat dels aliments produïts a les Illes, l'escurçament dels canals de distribució i no haver de suportar costs de transports tan alts com els productors de fora, haurien de garantir la competitivitat dels productes locals a causa de la seva qualitat, frescor i preu», diu el text institucional.