Un informe del Govern assegura que no és cert que l'augment del
preu dels productes bàsics alimentaris sigui conseqüència de
l'extensió de terra que es destina a la producció de
biocombustible.Aquest estudi, elaborat per les conselleries
d'Agricultura i Pesca, Salut i Consum, i Comerç, Indústria i
Energia, posa de manifest que el preu que els consumidors balears
paguen pels productes bàsics és dels més baixos de l'Estat.
Així, és paradigmàtic el cas de l'única llet mallorquina que
surt al mercat. Aquest estudi quantifica què es paga per un litre
de llet marca Agama a diferents grans superfícies comercials de
Mallorca, comparat amb altres marques comercials, segons informaren
ahir en roda de premsa el director general d'Agricultura, Antoni
Perelló, i el director general de Consum, Diego Gonzàlez.
L'informe reflecteix la denúncia de l'Associació Agropecuària i
Recursos Naturals de Menorca, que acusa les empreses làcties de
«pactar els preus» que abonen els productors i els mantenen molt
per davall dels que es paguen a la Península.
Aquest estudi es féu arran de diferents denúncies presentades
per associacions de consumidors i agricultors davant la Comissió
Nacional de Competències, perquè, segons ells, l'encariment dels
preus en origen no justifica l'augment dels darrers mesos. Així
mateix, aquestes associacions també acusaren els intermediaris
d'especular amb el preu final.
L'estudi dels tres departaments del Govern conclouen que «el
preu que el productor dels aliments percep està per davall dels
costs de producció i, per tant, s'hauria de regular aquesta
situació perquè l'activitat continuï essent viable».
En el cas de la carn de pollastre, per exemple, la diferència
entre el preu d'origen i aquell que el consumidor paga, enguany, és
d'un 153 per cent. En el cas de fruites i verdures, la diferència
pot arribar fins a un 200, 300 o, fins i tot, 800 per cent.
Al final del document, les tres conselleries esmentades del
Govern recomanen i incentiven els ciutadans de les Illes Balears
consumir productes autòctons.
«La proximitat dels aliments produïts a les Illes, l'escurçament
dels canals de distribució i no haver de suportar costs de
transports tan alts com els productors de fora, haurien de garantir
la competitivitat dels productes locals a causa de la seva
qualitat, frescor i preu», diu el text institucional.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.