algo de nubes
  • Màx: 18.58°
  • Mín: 8.69°
18°

Gras: «PuntCAT vol promoure la cultura catalana, no un territori»

El domini compleix any i mig entre lloances d'experts internacionals

LAURA LÓPEZ. Palma.
Devers 25.500 dominis registrats i més de quatre milions de documents penjats a la xarxa en un any i mig de vida proven que la Fundació PuntCAT (a qui el Diari de Balears atorgà el premi Primera Plana el 2005) gaudeix de bona salut. Així, .cat és el cinquè en indexació de documents per domini, deprés de .org, .is (Islàndia), .cz (República Txeca) i .ca (Canadà). «La nostra fundació vol promoure l'ús de la cultura i la llengua catalanes a internet. No promocionem cap territori, com volen fer pensar alguns sectors que no s'han parat a llegir la nostra acta fundacional», indica Joan Francesc Gras, president de la fundació.

Gras va parlar ahir juntament amb Nacho Amadoz, advocat de PunCAT, sobre 'El .cat i els dominis d'internet' a la seu de l'OCB a Palma, dins de les activitats organitzades amb motiu de la Setmana de la Ciència de Balears. Per Gras, el seu domini «és una oportunitat de negoci per arribar a un determinat segment de població». La prova és que empreses com Iberia, Microsoft o Google ja tenen els seus dominis en català. Però no sols és qüestió de doblers. «Som oberts a tothom i això inclou també les administracions i les iniciatives particulars», explica Amadoz.

El Govern d'Antich ha aprovat aquestos dies l'assumpció del domini. I és que, segons l'advocat, qualsevol pot aconseguir un .cat. «Sols ha de demanar-ho a la fundació i comprometre's a promoure el català o la cultura catalana. La validació és automàtica i el compliment es comprova a posteriori», diu. La fundació, ja consolidada, comença ara una etapa divulgativa dirigida a apropar els usuaris al món d'internet i a fer-los conèixer els seus objectius fundacionals.

Segons reconeix Gras, en les primeres reunions de l'ICANN (una mena de govern d'internet que marca els estàndards de funcionament dels dominis i autoregula la xarxa), «el nostre domini es veia com un experiment que generava molta expectació i, amb el temps, ha rebut molt bones crítiques. A França eren reticents i, en veure els resultats, els ha agradat molt». Avui, fins i tot altres comunitats culturals, com la dels gal·lesos, s'interessen per engegar una iniciativa similar. Ara per ara, .cat és el primer i únic domini dedicat a una llengua i una cultura concretes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.