nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Balears és, darrere Alacant, el territori que concentra més immigrants, un 20%

Segons el BBVA, Llucmajor és l'únic municipi de l'Estat on ha perdut pes la gent gran

Balears és, darrere d'Alacant, la província de l'Estat que concentra un major percentatge de població resident nascuda a l'estranger: un 20%. Així es desprèn de l'informe «Actividad y Territorio. Un siglo de cambios», elaborat per la Fundació BBVA, on s'analitza l'evolució de la població de l'Estat durant el darrer segle. Segons aquest informe, la població estrangera es concentra a la part oriental de la Península i als dos arxipèlags. De fet, Balears és la setena província de l'Estat on més s'ha incrementat el percentatge d'immigrants en el segle XXI. L'increment, del 9%, és superior al de la mitjana estatal, del 6%.

Per als autors del document, els doctors en Ciències Econòmiques de la Universitat de València, Francisco J. Goerlich i Matilde Vars, la causa del fort moviment migratori i poblacional que pateixen zones com les Illes Balears estaria precisament associada a la força del sector serveis, perquè la població estrangera es mou cap allà on hi ha aquest tipus d'activitats. Al marge d'això, l'estudi també posa de manifest que Llucmajor és l'únic municipi amb més de 10.000 habitants on s'ha reduït -tot i que lleugerament- el pes de la població de més de 65 anys respecte de mitjans del segle XX. Per tant, Llucmajor seria l'únic nucli urbà que evita la «tendència generalitzada a l'envelliment de la població», advertí l'autor de l'estudi, Francisco J. Goerlich.

L'informe posa de manifest que la població major de 65 anys representa a les Illes entre el 15% i el 20% l'any 2001, un 4% més que l'any 1960. En canvi, la població menor de 15 anys només suposa entre el 14% i el 16%. Pel que fa a l'evolució en la qualificació de la població balear, l'estudi evidencia que entre 1960 i 2001 el nivell d'estudis superiors ha augmentat un 10% en les dones i un 8% en els homes. Amb tot, és a la meitat nord peninsular on l'augment en el nivell d'estudis ha estat més fort. Madrid destaca per la presència d'universitaris.

Balears, en canvi, si que destaca per tenir la segona taxa d'activitat més elevada de l'Estat l'any 2001, només superada per Madrid. Aquesta situació s'explicaria per l'augment de l'activitat serveis des de 1960. En aquest període, a la capital espanyola i als dos arxipèlags ha augmentat el pes del sector serveis en detriment de l'agrícola. Segons l'informe de la Fundació BBVA, entre un 60% i un 75% de la població que treballa ho fa en el sector serveis. Pel que fa al percentatge del assalariats, les Illes Balears presenten un augment en la retribució de l'activitat femenina del 20 per cent respecte l'any 1960, dins la tendència genèrica que es registra a nivell estatal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.